Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσαν καταρρίψεις πυραύλων και καταστροφές drones

Πέρα από τη μάχη στο πεδίο, στον πόλεμο της Ουκρανίας, συνεχίζεται και ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων από τις αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες αδιάληπτα ενημερώνουν  για τα επιχειρησιακά τους επιτεύγματα. Αυτή τη φορά δεν ανακοινώθηκαν θύματα ή ζημιές.  

Σήμερα η Ρωσία υποστηρίζει πως κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο της Ουκρανίας ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 9 (στα 15) drones και 2 πυραύλους της πρώτης.

Συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ουκρανικό τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Tochka-U στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε μέσω Telegram ότι η κατάρριψη του πυραύλου έγινε περί τις 05:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας). Δεν έκανε λόγο για θύματα, ούτε ζημιές.

Ο Τότσκα (κωδικός NATO: SS-21 Scarab) είναι σοβιετικού σχεδιασμού τακτικός βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς.

Από την ουκρανική πολεμική αεροπορία, μέσω Telegram,  ανακοινώθηκε πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας κατέστρεψαν εννέα από δεκαπέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι που έστειλαν οι ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους στην επικράτεια της χώρας και δυο πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, τα drones, που κατ’ αυτή ήταν «ιρανικής κατασκευής Shahed», καταστράφηκαν σε διάφορους τομείς της χώρας, ενώ οι δυο πύραυλοι κρουζ καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ.

Δεν ξεκαθάρισε αν τα έξι UAVs που δεν καταρρίφθηκαν έπληξαν τους στόχους τους και ποιοι ήταν αυτοί, ούτε έκανε λόγο για θύματα ή ζημιές στη ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters