Σε έξαρση τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και στρεπτόκοκκου

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για τα κρούσματα κορωνοϊού τα όποια έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα αλλά και για τα κρούσματα γρίπης και στρεπτόκοκκου.
Αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού της Covid-19 καταγράφει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου που εμφανίζονται στα παιδιά.

«Ο κόσμος θα βγει να διασκεδάσει αλλά με προσοχή γιατί αυτές τις ημέρες υπάρχει το ‘’κοκτέιλ’’ ιώσεων. Υπήρξε και ο στρεπτόκοκκος, όπου ανησύχησαν οι μητέρες. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γνωστό βακτήριο που το αντιμετωπίζουμε εγκαίρως αρκεί να δοθεί η φαρμακευτική αγωγή. Γι’ αυτό αν ένα παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε την κατάσταση και εκείνος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες».

Αναφερόμενη στον κορωνοϊό είπε πως υπάρχει έξαρση ενώ μάλιστα, όπως είπε είναι πάνω από 45% τα κρούσματα αυτής της εβδομάδας συγκριτικά με τις προηγούμενες.

«Μπορούμε να βγούμε, να δούμε τους δικούς μας αλλά να αποφύγουμε κάποια πράγματα που είναι η άμεση μετάδοση, όπως το φιλί ή η αγκαλιά. Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και υπάρχει και η μετάλλαξη, άρα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Αν κάποιος δεν αισθάνεται πολύ καλά ας μη βγει, να κάτσει στο σπίτι του».

Σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως θέλει δύο εβδομάδες για να αποκτήσεις αντισώματα.

Σε σχέση με το strep test, η Ματίνα Παγώνη είπε πως οι γονείς μπορούν να πάνε στο φαρμακείο και να το κάνει ο φαρμακοποιός.

«Τονίζω όμως, πως πρέπει να μιλήσουν οι γονείς με τον παιδίατρο. Ο στρεπτόκοκκος έχει χαρακτηριστικό τον πονόλαιμο. Μετά μπορεί να κάνει πυρετό και να κάνει εξανθήματα. Περιγράφουνε τα συμπτώματα στον παιδίατρο και ακολουθούμε τις οδηγίες».