Σε πτωτική τροχιά οι ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα γεωπολιτικά ρίσκα λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς καθώς οι εμπόλε-μες πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

“Πιστεύω πως έχουμε μάθει αυτά τα 30 χρόνια πως η λύση πρέπει να επιβληθεί απ’έξω επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία”, δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας πως, “αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να καταλήξει στις φλόγες”.

Παράλληλα, σε οικονομικό επίπεδο, η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed προβλέπει ότι η διαδικασία «ομαλοποίησης των επιτοκίων θα ξεκινήσει κάποια στιγμή φέτος» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα ρίσκα για την ομαλή προσγείωση παραμένουν, «Για αυτό παραμένει στο τραπέζι η δυνατότητα για επιπρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων» σημείωσε ο Μπάρκιν, και πρόσθεσε ότι αισιόδοξο σενάριο της πτώσης του πληθωρισμού χωρίς μεγάλη αύξηση της ανεργίας «δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έγιναν για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, ξεπερνώντας το 2023 το Κατάρ και την Αυστραλία. Η αύξηση Των εξαγωγών απο τις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ εξήγαγαν 91,2 εκατ. μετρικούς τόνους LNG το 2023, δεύτερη ήταν η Αυστραλία με ορια-κές μεταβολές σε σχέση με το 2022 ενώ το Κατάρ, ο κορυφαίος προμηθευτής LNG το 2022, έπεσε στην τρίτη θέση, καταγράφοντας πτώση 1,9%.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 1,43%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,72%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 1,06%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,26% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,63%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 72 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1301,34 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,48%.

Ομόλογα

Μικτές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,05%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 6 bps στο 3,76%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,05% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,13%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 1,73%, στα 71,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχα κέρδη 1,63%, βρίσκεται στα $ 77,12.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0917 δολ./ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr