Σκάνδαλο βρετανικών ταχυδρομείων: Νομοθετικές αλλαγές για να απαλλαγούν οι 700 από τις κατηγορίες

Τουλάχιστον 700 υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων καταδικάστηκαν άδικα για κλοπή, απάτη και ψευδή λογιστικά στοιχεία παρά το γεγονός ότι φώναζαν για την αθωότητά τους. Αυτό που αποδεικνύεται τώρα είναι πως το λογισμικό της εταιρείας ήταν ελαττωματικό και ήταν αυτό που τελικά έφταιγε. Για την υπόθεση διεξάγεται ανεξάρτητη έρευνα.

Από το 1990 και μετά, περισσότεροι από 700 ταμίες των βρετανικών ταχυδρομείων εκδιώχτηκαν νομικά αφότου το ελαττωματικό ηλεκτρονικό σύστημα Horizon κατέδειξε ότι λείπουν χρήματα από τα βιβλία.

Τα «θύματα» καταδικάστηκαν και υποχρεώθηκαν να δώσουν χρήματα τα οποία δεν είχαν στην κατοχή τους. Άλλοι κατέρρευσαν οικονομικά, άλλοι φυλακίστηκαν και κάποιοι αυτοκτόνησαν.

«Είχες το ταχυδρομείο να λέει ότι, ήσουν ο μόνος, πρέπει να είσαι εσύ. Και προφανώς οι άνθρωποι στην κοινότητα αρχίζουν να πιστεύουν αυτό που τους έλεγε το ταχυδρομείο και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο», ανέφερε ο Κρις Τάρστνεϊλ, ένας από τους 700 υπαλλήλους.

Η έρευνα ξεκίνησε από το 2020 αλλά αφορμή για να δει το σκάνδαλο το φως της δημοσιότητας είναι η δραματοποίησή του από το κανάλι ITV. Σειρά τεσσάρων επεισοδίων αφηγείται την ιστορία της αδικίας που αντιμετώπισαν περισσότεροι από 700 υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν για απάτη και κλοπή λόγω του ελαττωματικού συστήματος πληροφορικής.

Τα ταχυδρομεία ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο κράτος και η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο νόμο ώστε να απαλλαγούν όλοι όσοι αναμένουν ακόμη την απόσυρση των κατηγοριών τους. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξετάζει άλλους τρόπους για να προσφέρει υποστήριξη στον κόσμο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό γιατί αυτή η υπόθεση είναι εξοργιστική. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί» δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Έως τώρα, μόνο 93 άτομα από τα 700 που βρέθηκαν ένοχοι, κατάφεραν να απαλλαχτούν από τις κατηγορίες και έτσι να «καθαρίσουν» το όνομα τους.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με την τότε επικεφαλής να επιστρέφει τον τίτλο τιμής που της είχε αποδοθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες της.

Πηγή: ertnews.gr