Σκορίνης από το Αγρίνιο: Ισονομία και  κοινωνική δικαιοσύνη στο νέο ασφαλιστικό

4bf7a3a8-29fa-4f4e-aa81-168b9ae8db05

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον, αρκετό κόσμο και «παρέμβαση» των αγροτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό στο Αγρίνιο με εισηγητή το μέλος της Π.Γ. Ν. Σκορίνη.

Οι αγρότες διέκοψαν για 15 περίπου λεπτά την εκδήλωση,  παραμένοντας όμως στην είσοδο του Επιμελητηρίου. Η παρουσία μιας μερίδας του αγροτικού κόσμου θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική, έμεινε όμως ένα βήμα μισό και μετέωρο. Περιμένουμε το σύνολο του αγροτικού κόσμου να παρέμβει και να μπει στο διάλογο, με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας.

Στην εισήγησή του ο Ν. Σκορίνης χαρακτήρισε «πυρηνική βόμβα» το ασφαλιστικό λόγω του δημογραφικού, της ανεργίας, των πιέσεων των δανειστών και των χρεοκοπημένων ταμείων.

Υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κυβέρνησης καθώς υποστήριξε ότι δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις, προσπαθεί να εξασφαλίσει τις επόμενες γενιές και επιβάλει ενιαίους κανόνες για όλους.

Υπογράμμισε ότι η μεγάλη του τομή με κοινωνική δικαιοσύνη είναι ότι θεσπίζεται η καταβολή εισφορών με βάση τη δυνατότητα του κάθε πολίτη, αίτημα για πολλά χρόνια της αριστεράς και του κόσμου της εργασίας. Με τις υπέρογκες εισφορές του ΟΑΕΕ, 400 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πεταχτεί εκτός.

Αναλύθηκε το  σχέδιο της κυβέρνησης για τη θέσπιση Εθνικής σύνταξης 384 ευρώ, με αύξησή της σε σύνδεση με το ΑΕΠ, για τους εργαζόμενους με 15 χρόνια ασφάλισης. αυτό θα προστίθεται αναλογικά ένα ποσό με βάση τις εισφορές του ασφαλιζόμενου. Για τους κάτω από 15 έτη υπηρεσίας, η Εθνική εγγυημένη σύνταξη θα είναι 360 ευρώ προσαυξημένη αναλογικά με τα έτη υπηρεσίας και τις εισφορές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πληγούν μικρές και μεσαίες συντάξεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των αγροτών και ανέδειξε την προστασία του αφορολόγητου των επιδοτήσεων έως 12000 ευρώ που πέτυχε η κυβέρνηση. «Οι αγρότες που παίρνουν πάνω από 12000 ευρώ επιδότηση είναι 49000, και από αυτούς μόνο οι 23000 υπέβαλαν δήλωση», είπε χαρακτηριστικά. «Αν δεν κάνουμε αναδιανομή, δεν έχει νόημα να κυβερνήσει η αριστερά», τόνισε. «Οι αγρότες μας έχουν κατά βάση πολύ μικρά εισοδήματα. Η Ελληνική αγροτική παραγωγή δαπανά 5,5 δις για να παράγει 10 δις και αυτό πρέπει να αλλάξει. Με αξιοποίηση της Δημόσιας και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την τυποποίηση. Επενδύουμε στα 6,5 δις που θα πέσουν στη γεωργία άμεσα από το ΕΣΠΑ».

Επιτέθηκε στη συνέχεια στην αντιπολίτευση για την καταστροφή των ταμείων και την απουσία προτάσεων. «Η μείωση των συντάξεων έχει αποδειχθεί ότι δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει, το ασφαλιστικό χρειάζεται δομική μεταρρύθμιση και ενεργητική αντιμετώπιση. Εμείς το δύσκολο βράδυ του Ιουλίου εξασφαλίσαμε ότι πόροι από το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Αναφέρθηκε στην ανασφάλιστη εργασία που φτάνει στο 25% και εκτίμησε ότι θα δοθεί μάχη ώστε να πέσει στο 15% έως το τέλος του 16. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων από το νοικοκύρεμα των ταμείων και τις ενοποιήσεις μπορεί να δώσει άλλη ώθηση στο ασφαλιστικό. Τόνισε βέβαια ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης.

Συμπέρανε τέλος ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύ. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του.

Πρέπει να προχωρήσει ο νόμος και η αξιολόγηση για να μιλάμε για ένα νέο και ελπιδοφόρο τοπίο στη χώρα. Η αριστερά ήρθε για να λύσει παθογένειες χρόνων. Θα τα καταφέρουμε.