Συνεχίζει να «αιμορραγεί» η Γάζα – Πρόταση του Ισραήλ για 7ήμερη κατάπαυση πυρός

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας μίας εβδομάδας προτείνει το Ισραήλ, για να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν άλλοι 40 όμηροι από τους περίπου 100 που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς. Στα θύματα συγκαταλέγονται 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μία ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερωθούν όμηροι» δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η ισλαμική Τζιχάντ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα ακόμα ένα προπαγανδιστικό βίντεο με δύο όμηρους να ζητούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να πράξει τα δέοντα.

Ο αυτοεξόριστος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, πιέζει μέσω των επαφών του στο Κάιρο για δεκαπενθήμερη κατάπαυση του πυρός. Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, ο Λευκός Οίκος δεν πιέζει μόνο το Ισραήλ να διαπραγματευτεί μία δεύτερη παύση των εχθροπραξιών, πιέζει και για να αλλάξει την στρατηγική του, εντός μάλιστα, των επόμενων 11 ημερών για να περιορίσει τις απώλειες σε αμάχους στη Γάζα.

«Δεν υποστηρίζουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή. Απλώς θα επικύρωνε αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο γίνονται στη βαριά σκιά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ επισημαίνει εκ νέου ότι ουδείς είναι ασφαλής ούτε στα νοσοκομεία και ότι ο μισός πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με ακραίο λιμό.

«Xωρίς επαρκές και πόσιμο νερό, τρόφιμα και εγκαταστάσεις υγιεινής, που μόνο μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα έφερνε, οι θάνατοι παιδιών, λόγω ασθένειας, θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεπεράσουν αυτούς που έχουν ήδη σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς», είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ.

Ο ισραηλινός στρατός πάντως συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις και παράλληλα το ανθρωποκυνηγητό στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς για να εντοπίσει τα ίχνη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν δύο φορές πολύ κοντά στη σύλληψή του, ενώ εντόπισαν και μία από τις κρυψώνες του Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχηγού της Αλ Κασάμ, αλλά και βίντεο που φέρεται να τον δείχνει αρτιμελή παρά τις φήμες ότι είχε χάσει τα άκρα του σε παλαιότερη δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr