Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την ακρίβεια & το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής ΝΔ, ο Πάνος Ρήγας, μέλος Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, και η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής ΝΔ, αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως όπου πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις κάνει».

«Και στο Προστασίας του Πολίτη και στο Υγείας θεωρώ πως βρίσκονται έμπειροι πολιτικοί. Αυτό δεν σημαίνει πως οι προηγούμενοι υπουργοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δεν μιλάμε για ανασχηματισμό αλλά για κάποιες παρεμβάσεις. Πρέπει να τρέξουν πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια».

«Δεν συμφωνώ με καμία παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο»
Σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον γάμο είπε πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει έναν οδικό χάρτη και έχει πει πως θα ανοίξει η κουβέντα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως όταν θεωρεί πως πρέπει να γίνει κάτι, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Από εκεί και πέρα, και εγώ έχω εκφράσει αντίθετη άποψη και καταλαβαίνεται πως μιλάμε για ένα κοινό που δείχνει μία πιο συντηρητική προσέγγιση και πιστεύω πως από αυτήν τη έννοια θέλει να υπάρξει μία μεγαλύτερη συζήτηση. Εγώ έχω πει πως διαφωνώ και με τον γάμο και με την τεκνοθεσία. Δεν συμφωνώ με καμία παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο. Πιστεύω όμως, πως αυτό θα πρόπιε μα γίνει μέσα από μία μεγάλη συζήτηση».

«Η πολιτική που ασκείται είναι εναντίων των πολιτών»
Ο Πάνος Ρήγας, μέλος Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, είπε με τη σειρά του πως θεωρεί ότι είναι παραδοχή αναποτελεσματικότητας οι αλλαγές στα δύο υπουργεία.

«Από την τάξη και ασφάλεια που έλεγε πήγαμε στην αταξία. Τον κ. Χρυσοχοΐδη εν μία νυκτί τον είχε βγάλει από το Προστασίαw και τώρα τον ξαναβάζει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης χρεώνεται πως σε μία άλλη περίοδο είχει κάνει απολύσεις, και είχε βάλει και το 5 εύρω. Άρα εγώ δεν ελπίζω πως θα αλλάξει κάτι, είναι πολύ συγκεκριμένη η πολιτική που ασκείται. Είναι εναντίων των πολιτών. Σε σχέση με τον γάμο, σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία δεν γίνεται με κατασταλτικούς μηχανισμούς να μειώνουμε το δικαίωμα των πολιτών. Εμείς από την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για να ψηφιστεί ο γάμος και η τεκνοθεσία».

Αναφορικά με τη φερόμενη πρόταση υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ρήγας είπε πως «ο κ. Μαρινάκης δεν απαντάει και ο κ. Μηστοτάκης δεν μπορεί να υποκρίνεται.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτή την πρόταση και είναι τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα παιχνίδι, διαμορφώνει και μετά κρύβεται. Πρέπει να πάρει την ευθύνη».

Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, είπε σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πως «αυτά που είπε ο κ. Πλεύρης είναι η επιτομή της κοινής λογικής».

«Αυτό το θέμα πρέπει να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο. Εγώ καλώ τον κ. πρωθυπουργό να ακούσει και τους βουλευτές της ΝΔ και τους άλλους βουλευτές. Πρέπει να το δούμε από όλες τις διαστάσεις. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που λέμε πως ασπαζόμαστε την επιστήμη. Θα πρέπει να στραφεί το βάρος σε μία συζήτηση σε όλο το θέμα, τι σημαίνει γάμος και τεκνοθεσία, και ποιες διαστάσεις θα πάρει. Έγινε τέτοια συζήτηση; Όχι. Έρχεται μία πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει γίνει συζήτηση. Θα προτιμούσα να γίνει ένα κάλεσμα για τη σύσταση μία επιτροπής με κοινωνικούς επιστήμονες. Μέχρι να πεθάνω θα υποστηρίζω πως η διαβούλευση είναι το μεγάλο όπλο της σύγχρονης πολιτικής. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μου θυμίζει μία πυξίδα που έχει τρελαθεί η βελόνα, που δεν ξέρει πού να πάει. Ενώ έχουμε ακρίβεια, πληθωρισμό, ασχολούμαστε με τις Σπέτσες, για το πόσο καλά γνώριζε τον κ. Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης, και ρωτάω είμαστε με τα καλά μας; Τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά και όχι βιαστικά».

«Είναι επιστημονική φαντασία αυτά για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κασσελάκη»
Ο κ. Ρήγας είπε σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΟ στις Σπέτσες, πως η προεδρία της ΚΟ το κανόνισε και το αποφάσισαν.

«Το έχω κάνει και εγώ εκτός Αθήνας παλαιότερα. Κάθε φορά θα επιλέγουμε κάτι διαφορετικό. Σε ότι αφορά την ακρίβεια, ξεκινάει η καμπάνια μας για την ακρίβεια και το υψηλό κόστος που υπάρχει στη στέγαση».

Ο Θάνος Πλεύρης είπε με της σειρά του πως «δεν μπορώ να καταλάβω σε επικοινωνιακό επίπεδο πώς λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Κατάφερε να οδηγηθεί σε μία εσωστρέφεια. Εμείς λέμε πως είναι επιστημονική φαντασία αυτά για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κασσελάκη. Είναι σεναριογράφος επιστημονικής φαντασίας. Στην ακρίβεια υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα παρεμβάσεων. Αυξήσαμε τους μισθούς, κάναμε παρεμβάσεις με πρόστιμο σε εταιρείες που παρανομούν».

Τέλος, η Ευαγγελία Λιακούλη είπε πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βάλει το χέρι στην τσέπη των «μεγάλων».

«Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές, η ακρίβεια δεν θα αλλάξει».