Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης

550_334_350554

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που θα καταθέσει επισήμως η Αθήνα στους “θεσμούς” μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτό δήλωσε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναχώρησε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπόλοιπους υπουργούς να βρίσκονται ακόμη στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανή η κατεπείγουσα συνεδρίαση της Βουλής το Σαββατοκύριακο ενώ συγκαλείται αύριο το πρωί στις 8:00 σε κοινή συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από το Μαξίμου, σε ερώτηση εάν η πρόταση θα «περάσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αποτελείται από το περίφημο “μείγμα” σημείων που ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να κατανείμει τα (πολλά) βάρη με τρόπο που να μην την φέρει σε αντίθεση με το “όχι” του 61% στο δημοψήφισμα.

Κατά τις ίδιες πηγές:

– Διατηρείται η έκπτωση 30% ΦΠΑ στα νησιά αλλά εξαιρούνται κάποια (“δυο – τρία”) πλούσια τουριστικά.

– Διατηρείται το ΕΚΑΣ και δεν μειώνονται οι συντάξεις.

– Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πλην λίγων εξαιρέσεων.

– Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων για την Υγεία από 4% στο 6%.

– Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία παραμένει στο 13% αλλά στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%.

– Επαναφέρονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εντός του έτους.

– Εισάγονται υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε εφοπλιστές, μεγάλα εισοδήματα, τζόγο.

“Γερή” αναφορά στο χρέος

Επίσης, υπάρχει σαφής δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους – “είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή αναφορά”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

“Προχωράμε μπροστά, πάμε για συμφωνία” αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίος υπουργός, παραπέμποντας στις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν (και εξακολουθούν να ασκούνται) στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα από Γαλλία και ΗΠΑ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

euro2day.gr