«Τα στημένα προσθέτουν χάος στην Ελλάδα»

sarris1

H Telegraph δεν ασχολείται μόνο με… Grexit και Μνημόνιο, αλλά και με τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι Βρετανοί στέκονται στις κατηγορίες για σχηματισμό εγκληματικής συμμορίας και θυμούνται τα γεγονότα στην Τουρκία!

Οι Βρετανοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελλάδα, γράφουν καθημερινά για Grexit, Μνημόνιο, αλλά και τα μέτρα της Κυβέρνησης! Ωστόσο, στο πρόγραμμα τους μπήκε και το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την «Telegraph» να αναφέρεται στα όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα, στέκεται σε πρόσωπα και γεγονότα, ενώ τα συγκρίνει με το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Τουρκία πριν μια τετραετία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Telegraph
«Στημένοι αγώνες στην Ελλάδα, απλά προσθέτουν την αίσθηση του ελληνικού χάους! Λέξεις όπως δημοψήφισμα, Grexit έχουν κάνει την παρουσία τους σε αυτό το καυτό καλοκαίρι για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Λαμβάνοντας υπ όψη την οικονομία της χώρας, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, η Ελλάδα ίσως έχει πιο σημαντικά πράγματα να ανησυχεί από την παράλληλη κρίση που μαστίζει το ποδόσφαιρο τους τελευταίους μήνες. Δεκάδες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα κατηγορούνται, αν αποδειχθεί, για τα πιο σοβαρά στημένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ποδόσφαιρο.

Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής και ο σημερινός ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Εκτός από τις κατηγορίες για σχηματισμό εγκληματικής συμμορίας ώστε να ελέγχουν τα ματς στην Ελλάδα, ο Μαρινάκης φέρεται να διέταξε τον βομβαρδισμό ενός φούρνου που ανήκει σε διαιτητή, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη συμμορία.

Πολλοί από εκείνους που κατηγορούνται, τους έχει ήδη απαγορευθεί οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα ή η έξοδος από τη χώρα ή και τα δυο. Όλοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε  αδικοπραγία.
Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού σκανδάλου και αυτού που προέκυψε πριν τέσσερα χρόνια στην Τουρκία και οδήγησε την UEFA στο να απαγορεύσει στη Φενέρμπαχτσε την έξοδο της στο Champions League για δυο χρόνια.

Η UEFA επιβεβαίωσε πριν δυο εβδομάδες ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει τη θέση του στο Champions League στη φάση των ομίλων της επόμενης σεζόν εν αναμονή ωστόσο της έκβασης των ερευνών στην Ελλάδα. Από μια άποψη, αυτό συμπίπτει με αυτό που συνέβη στη Φενέρ, η οποία δεν είχε τιμωρηθεί από την UEFA μέχρι τις ποινικές διώξεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της τουρκικής υπόθεσης και των Ελλήνων Πρωταθλητών. Πριν τιμωρηθεί από την UEFA, η Φενέρ είχε δεχθεί το πρώτο σοκ του αποκλεισμού της για ένα έτος από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αυτό έγινε μετά την προειδοποίηση του Ινφαντίνο,  πως αν η Ομοσπονδία δεν απέσυρε τον σύλλογο θα οδηγούσε στην απομόνωση της χώρας, μιας και η τιμωρία θα μπορούσε να φτάσει και τα οχτώ χρόνια!

Η UEFA αρνήθηκε αυτή την εβδομάδα να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ένα στην ΕΠΟ δόθηκε η ίδια προειδοποίηση από τον Ινφαντίνο  και εάν όχι, γιατί δεν συνέβη αυτό. Επίσης κανένα σχόλιο δεν έγινε για το εάν ο βοηθός του Ινφαντίνο, Θεόδωρος Θεοδωρίδης αρνήθηκε να εμπλακεί σε διαφωνίες και συζητήσεις σχετικά με την υπόθεση του Ολυμπιακού.

Ο πατέρας του Θεοδωρίδη, Σάββας, είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού συλλόγου και παρακολούθησε μία ακροαματική διαδικασία τον περασμένο μήνα , κατά την οποία ο Μαρινάκης διατάχθηκε να πληρώσει ως εγγύηση το ποσό των 200.000 ευρώ. Ο υιός Θεοδωρίδης μάλιστα ήταν μέχρι το 2008 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ για έντεκα χρόνια, ενώ ο πατέρας του και ο Μαρινάκης τον περασμένο Φεβρουάριο κρίθηκε πως δεν ήταν ένοχοι για τον επηρεασμό διαιτητών κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου το 2013 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Οπως και ο Ολυμπιακός, έτσι και ο Αστέρας, η δεύτερη ομάδα που φάνηκε εμπλεκόμενη σε αυτό το σκάνδαλο, έχει πάρει κανονικά άδεια συμμετοχής από την UEFA, για να αγωνιστεί στις διοργανώσεις της, όπου είναι πιθανό στην επόμενη φάση του Europa League να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ ή την Τότεναμ. Ο Ινφαντίνο πάντως στην μοναδική επί τούτου δήλωση, είπε πριν από δύο εβδομάδες: «Τα πειθαρχικά σώματα μας έχουν αποδείξει ότι είναι απόλυτα συνεπή, όταν πρόκειται για θέματα στημένων αγώνων. Εάν και εφόσον υπάρξουν αποδείξεις για αυτά, τότε θα ληφθούν υπόψιν, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα»!

gazzetta.gr