Τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζών

 

Με μαζικές ρυθμίσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης επιχειρούν οι τράπεζες να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, πριν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις πωλήσεις τους, που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Είναι ενδεικτικό πως, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, είναι έτοιμοι ήδη οι φάκελοι για τα πρώτα 2.000 ακίνητα δανειοληπτών που θα βγουν στο «σφυρί» από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα δικαστήρια. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν ως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, ετοιμάζονται ήδη τα πρώτα «πακέτα» καταναλωτικών και επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων που θα προωθηθούν προς πώληση επίσης ως το τέλος της χρονιάς.

Για ένα ακόμα τρίμηνο οι προβλέψεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Οι συστημικές τράπεζες διενέργησαν στο β’ τρίμηνο προβλέψεις 1,04 δισ. ευρώ έναντι 877 εκατ. το α’ τρίμηνο, επιβαρύνοντας ανάλογα τα αποτελέσματά τους.

Πλέον το συνολικό απόθεμα προβλέψεων φτάνει τα 51,2 δισ. ευρώ για ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 201 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74,1 δισ. ευρώ εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των τραπεζικών ιδρυμάτων καλύπτουν πλέον το 69% των καθυστερήσεων.

Αναλυτικά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας Πειραιώς φτάνει το 39,2%, με τον δείκτη κάλυψής τους να προσεγγίζει το 67%. Στην Εθνική ο δείκτης βρίσκεται στο 34,4% με τον δείκτη κάλυψης στο 76,5%. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,8% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 69%. Τέλος η Eurobank γνωστοποίησε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,4% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 67%.

Μείωση στα νέα «κόκκινα» δάνεια

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι στο β’ τρίμηνο κατεγράφη μείωση στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 211 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο. Η βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το πλήγμα που επέφερε η εξέλιξη με τον όμιλο Μαρινόπουλου, που αποτέλεσε και τη βασικότερη αιτία για την αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη βελτίωση είχε καταγραφεί και στο τέλος του 2014, ωστόσο η πολιτική αστάθεια, οι πρόωρες εκλογές και η παρατεταμένη «διαπραγμάτευση» του 2015 οδήγησαν την οικονομία και πάλι σε ύφεση, με τελικό αποτέλεσμα την εκ νέου επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών.

Τα ρυθμισμένα αλλά προβληματικά δάνεια

Πάντως, πέραν των NPLs υπάρχουν ακόμα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, τα οποία παρουσίασαν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, έχουν αναδιαρθρωθεί και εμφανίζουν πολλές πιθανότητες, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από αυτά, να βρεθούν στο «κόκκινο». Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs), που εκτός από τα NPLs περιλαμβάνουν και τα δάνεια σε αναδιάρθρωση, ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι η επιστροφή της χώρας το γρηγορότερο σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40%, δηλαδή από τα επίπεδα των 74 δισ. ευρώ σήμερα στα 44 δισ. ευρώ. Ετσι στην τριετία 2017-2019 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως το απόθεμα των NPLs. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τράπεζες και SSΜ θα έχουν συμφωνήσει σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα μείωσης των NPLs και η κάθε τράπεζα θα δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους.