Το σοβαρό άσθμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με βιολογικές θεραπείες, διαπιστώνει νέα μελέτη

Μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που ονομάζεται μπενραλιζουμάμπη (benralizumab) μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το σοβαρό άσθμα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για τακτική χρήση εισπνεόμενων στεροειδών υψηλής δόσης.

Η αναπνευστική αυτή νόσος πλήττει σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου το 5% πάσχει από σοβαρό άσθμα. Οι ασθενείς με άσθμα αντιμετωπίζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος, βήχας και πανικός, μεταξύ άλλων. Λαμβάνουν υψηλές δόσεις στεροειδών οι οποίες λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή του οργανισμού και κατά συνέπεια την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες.

Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα στεροειδών συνοδεύονται από διάφορους κινδύνους, όπως αυξημένος διαβήτης, κατάγματα, καταρράκτης και καταστολή του συστήματος των επινεφριδίων, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση των πάντων- από το μεταβολισμό έως το στρες- μέσω των ορμονών. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των υψηλών δόσεων στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος παραμένει υπό συζήτηση.

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάζεται σε μια κλινική δοκιμή φάσης 4 λειτουργεί με πολύ πιο στοχευμένο τρόπο. Η μπενραλιζουμάμπη είναι ένα πρωτεϊνικό αντίσωμα που μειώνει τον αριθμό των ανοσοποιητικών κυττάρων που προκαλούν φλεγμονή και ονομάζονται ηωσινόφιλα, τα οποία παράγονται σε μη φυσιολογικές ποσότητες σε σοβαρές περιπτώσεις άσθματος.

Σε κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 εθελοντές σε όλη την Ευρώπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 92% των ασθενών που έλαβε την μπενραλιζουμάμπη μείωσε με ασφάλεια τη δόση εισπνεόμενων στεροειδών και περισσότερο από το 60% σταμάτησε εντελώς τη χρήση τους. Σχεδόν το 90% των ασθενών που μείωσαν τα στεροειδή δεν εμφάνισαν παρενέργειες μέχρι το τέλος της δοκιμής.

Ωστόσο, αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο άσθματος, προειδοποιούν οι ερευνητές. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν μόνο άτομα που ανταποκρίθηκαν καλά στην μπενραλιζουμάμπη, ενώ οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρό ηωσινόφιλο άσθμα και δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στο συγκεκριμένο φάρμακο, πιθανότατα εξακολουθούν να χρειάζονται εντατικές θεραπείες με στεροειδή.

Λόγω των κινδύνων που ενέχουν οι υψηλές δόσεις στεροειδών, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα συνιστά μείωση των δόσεων σε ασθενείς που ανταποκρίνονται θετικά στις ανοσοθεραπείες. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει αυτή τη σύσταση, ωστόσο τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα ίδια σε όλες τις παρόμοιες θεραπείες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

ΠΗΓΗ: Science Aler