Το σπίτι στην άκρη της Μπούκας.Κτήμα Βάλτος και η κόντρα στην Βουλή το 1903

 

Το 1903 στην Ελληνική βουλή ο βουλευτής Βάλτου Ιωάννης Στάικος προσπαθει να πετύχει την λήψη απόφασης από τη βουλή για το κτήμα Βάλτος.Δυστυχώς από τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης μπορέσαμε να βρούμε μόνο κάποια αποσπάσματα καθώς το πλήρες κείμενο διασώζεται σε βιβλίο που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Στα επίσημα πρακτικά που έχουν ψηφιοποιηθεί για λογαριασμό της Βουλής δεν αναφέρεται καθόλου ο λόγος του βουλευτή Στάικου ..λόγω μακρηγορίας.Ο Βουλευτής Στάικος προσπαθεί να πείσει τον Υπουργό δικαιοσύνης να επιβάλλει τον νόμο και να εκδιώξει ακόμα και με την βία τον καταπατητή.
Το κτήμα Βάλτος που αναφέρει ο Βουλευτής,δεν είναι άλλο από το γνωστό στους Μπουκιώτες ως κτήμα Καραγιάννη και καταπατητής ο Δημήτριος Καραγιάννης

Ο βουλευτής αναφέρει ότι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους,σε όλη την χώρα υπάρχουν Εθνικές γαίες.Οι γαίες αυτές έχουν καταληφθεί παρανόμως από πολλούς οι οποίοι τις κατέχουν  πολλά χρόνια.
Μεταξύ αυτών υπήρξε και ο πατέρας του πρώην Βουλευτή Βάλτου Δημήτρη Καραγιάννη,ο οποίος κατόρθωσε να εκμεταλεύεται το Εθνικό αυτό κτήμα πολλά έτη.http://www.mpoukanews.com/
www.mpoukanews.com/