Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους εταίρους μας

210057

Εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας – Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας, αλλά επικίνδυνη διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι διανύουμε μια κρίσιμη φάση. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση μελών του ΣΕΒ είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα για να πείσει ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. Επίσης υπογράμμισε ότι όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι εργάζεται με ειλικρίνια για την επιτευξη αυτής της συμφωνίας.

Περιγράφοτας την κατάσταση ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πεί ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα ήθελαν αυτή τη συμφωνία να παίρνει σάρκα και οστά έχοντας διχαστικά σχέδια ενδεχομένως στην Ευρωπη. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν χάνει την ακλόνητη πίστη του ότι αυτές οι ημέρες θα καταγραφούν ως μέρες που επαναβεβαιώθηκε η κοινή πίστη στην Ευρώπη της ισότητας.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει είπε πως θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς στο βαθμό που δεν θα δίνεται απλά βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα, αλλά θα αντιμετοπίζεται μακροπρόθεσμα η ελληνική κρίση. Αυτή η μακροπρόθεσμη λύση οφείλει να περιλαμβάνει και την προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, είπε. Συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, που θα προβλέπει ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Κάνοντας λόγο για την ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα που αποτελεί την απολυτη τροχοπέδη αφορά τη λειτουργία και της δομές της δημόσιας διοίκησης.

Περιγράφοντας τους άξονες αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είπε ότι είναι:
1. Σχεδιασμός και ολοκλήρωση νέων μηχανισμών των υπουργείων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι διοικητικές δομές να παίξουν το ρόλο αναπτυξιακής πολιτικής
2. απλοποίηση διαδικασιών δημόσιας διοίκησης και δειοδότησης επιχειρήσεων.
3. Κωδικοποίης νομοθεςίας
4. Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε βνα βελτιωθεί η εισπραξημότητα. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος θα έχει στόχο την πάταξη του αθέμητου ανταγωνισμού.
5. Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.
6. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευελικτου μηχανισμού, μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Όπως τόνισε βασικό χαρακτηριστικό του μηχανισμού αυτού θα αποτελεί η συγκέντρωση και εκμετάλευση των διαθεςίμων του δημοςίου.

Στην αρχική φάση λειτουργίας της θα βασιστεί:
1. Χρηματοδότησης περιφερειακης αναπτυξης
2. Χρηματοδότηση για ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε και για άλλες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσεις ευκαιρίες για χρηματοδότηση επενδύσεων, όπως η συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, δε, ότι την πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδας στα BRICS, η κυβέρνηση εξετάζει και θα εξετάσει με ενδιαφέρον.

inner

inner

inner

inner

protothema.gr