Υποχρεωτικά POS σε 35 επαγγέλματα από την Πρωτοχρονιά – Τσουχτερά τα πρόστιμα [πίνακας]

Υποχρεωμένοι να διαθέτουν τερματικά POS ώστε να δέχονται πληρωμές με τραπεζικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες από τους πελάτες τους είναι από τις αρχές του 2024 εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που πωλούν προϊόντα λιανικώς ή παρέχουν υπηρεσίες στο ευρύ κοινό.

Στους νέους υπόχρεους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι πωλητές αγροτικών και άλλων προϊόντων σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, οι πλανόδιοι λιανοπωλητές, οι ταξιτζήδες, οι ψιλικατζήδες, οι περιπτερούχοι, οι ιδιώτες που έχουν Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται θέατρα ή κινηματογράφους, οι μεσίτες ακινήτων, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι διαφημιστές, οι δημοσκόποι, οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, οι ιδιοκτήτες γραφείων εύρεσης εργασίας και οι επιδιορθωτές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.

Συνολικά, 35 κλάδοι επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών στο κοινό οφείλουν το αργότερο μέχρι την 1η-1-2024 να διαθέτουν POS για τις πληρωμές τους από τους πελάτες τους. Ο πλήρης κατάλογος των 35 αυτών νέων κατηγοριών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που υπάγονται στην υποχρέωση αυτή παρατίθεται σε αναλυτικό πίνακα.

Πέραν της υποχρέωσης να διαθέτουν POS για τις πληρωμές που λαμβάνουν από τους πελάτες τους, οι εν λόγω επιχειρήσεις και επαγγελματίες οφείλουν μέχρι την 1η-1-2024 να έχουν δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και να τηρούν ειδικούς επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα πρέπει πλέον να πραγματοποιούν όλες τις εισπράξεις των εσόδων και τις πληρωμές των δαπανών που αφορούν τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ουσιαστικά, τα POS που θα έχουν εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις τους θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με αυτούς τους ειδικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς. Για τη γνωστοποίηση των λογαριασμών αυτών στην ΑΑΔΕ απαιτείται να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή που ήδη λειτουργεί στη δικτυακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/epaggelmatikos-logariasmos).

Η νομοθέτηση των υποχρεώσεων αυτών για τους συγκεκριμένους κλάδους εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας και προβλέπεται με κοινή υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Σε όποιον δεν τηρεί την υποχρέωση της χρήσης POS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου 1.500 ευρώ υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο που εξέδωσε την απόφαση επιβολής προστίμου.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μπορεί να μειωθεί στο ήμισυ, δηλαδή στα 750 ευρώ, αν:

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής της παρ. 4, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Για την υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προθεσμιών που προβλέπονται επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Περίοδος χάριτος

Για το χρονικό διάστημα από 1η-2-2024 έως και 1-3-2024 και για τους νέους υπόχρεους των 35 κλάδων θα αναστέλλεται η επιβολή του προστίμου των 1.500 ευρώ για μη εγκατάσταση POS, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 31.01.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.

ΠΡΟΣ 232 ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Και πληρωμές μέσω IRIS από το νέο έτος

Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση, τόσο οι 35 κλάδοι νέων υπόχρεων στη χρήση POS και επαγγελματικών λογαριασμών όσο και άλλοι 197 κλάδοι ήδη υπόχρεων στη χρήση POS και επαγγελματικών λογαριασμών, δηλαδή συνολικά 232 κλάδοι επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, οφείλουν το αργότερο μέχρι 31-1-2024 να έχουν πιστοποιηθεί και στην υπηρεσία IRIS online payments των τραπεζών, ώστε να δέχονται και μέσω αυτής της υπηρεσίας ηλεκτρονικές πληρωμές χρηματικών ποσών από τους πελάτες τους.

Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς ποσών από λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας, χωρίς καμία επιβάρυνση των αντισυμβαλλομένων με οποιαδήποτε προμήθεια, αλλά με ημερήσιο όριο συναλλαγών τα 500 ευρώ. Δηλαδή, όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας θα μπορούν να εισπράττουν τα χρήματα που τους οφείλουν οι πελάτες τους και μέσω αυτής της υπηρεσίας, χωρίς καμία επιβάρυνση με προμήθειες.

Η υπηρεσία αυτή, την οποία έχουν θέσει σε λειτουργία οι τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό, για να λειτουργήσει μεταξύ επιχειρήσεων- επαγγελματιών και πελατών τους θα πρέπει να ισχύει η εξής προϋπόθεση: τόσο ο πελάτης όσο και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να είναι πιστοποιημένοι στην υπηρεσία αυτή. Και ναι μεν, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες πρέπει από το νέο έτος, να είναι όλοι πιστοποιημένοι στην υπηρεσία αυτή, όμως οι πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιηθεί σ’ αυτή. Συνεπώς, μια πληρωμή από πελάτη προς επιχείρηση ή προς ελεύθερο επαγγελματία μέσω αυτής της υπηρεσίας θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το θέλει ο πελάτης και είναι ήδη πιστοποιημένος. Για τη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής μέσω αυτής της υπηρεσίας ο πελάτης θα πρέπει να πληροφορηθεί από τον επιχειρηματία ή τον επαγγελματία τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Με τη χρήση του ΑΦΜ και μέσω του κινητού τηλεφώνου του πελάτη θα μπορεί πολύ απλά και εύκολα να γίνεται η πληρωμή και το ποσό να μεταφέρεται από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη στον ειδικό επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία με την υποχρέωση πιστοποίησης στην υπηρεσία IRIS online payments των τραπεζών μέχρι τις 31-1-2024 θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή θα ισχύουν οι διαδικασίες αμφισβήτησης του προστίμου και συμμόρφωσης με μείωση του προστίμου κατά 50% που περιγράψαμε παραπάνω για την περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση χρήσης POS.

ΟΙ 35 ΝΕΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2024

ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΑ POS ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IRIS PAYMENTS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΔ (*) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
47.11 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
47.19 Aλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
47.29 Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.99 Aλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
49.32 Εκμετάλλευση ταξί
64.91 Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)
65.11 Ασφάλειες ζωής
66.12 Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών
66.19 Aλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών
66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
66.29 Aλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
66.30 Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων
68.10 Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων
70.21 Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας
73.11 Διαφημιστικά γραφεία
73.12 Παρουσίαση στα Μέσα Ενημέρωσης
73.20 Eρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις
77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
77.40 Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού
78.10 Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας
78.20 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης
78.30 Aλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού
82.20 Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων
82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
85.42 Τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση
85.60 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες
90.01 Τέχνες του θεάματος
90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.01 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
95.23 Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

(*) ΚΑΔ=Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας. Στον πίνακα αναγράφονται τα 4 πρώτα ψηφία του ΚΑΔ. Κάθε τετραψήφιος ΚΑΔ όμως περιλαμβάνει πλήθος επιμέρους οκταψήφιων ΚΑΔ, με τα ίδια πρώτα 4 ψηφία. Οι οκταψήφιοι ΚΑΔ αντιπροσωπεύουν τις επιμέρους δραστηριότητες κάθε κλάδου, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερέστερα. Οι οκταψήφιοι ΚΑΔ είναι αυτοί που δηλώνονται στην ΑΑΔΕ κατά την υποβολή δηλώσεων έναρξης δραστηριότητας στις ΔΟΥ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.