Χατζηβασιλείου: Εφαρμογή κράτους δικαίου και σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

«Το θέμα ανάληψης καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου, το τονίζω αυτό, γιατί πρόκειται για εκλεγμένο δήμαρχο, το θέμα λοιπόν της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας και Αλβανίας. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να περπατήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως εν προκειμένω είναι η Αλβανία και εμείς έχουμε ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί αυτό το ζήτημα». Με αυτή την τοποθέτηση, που δεν είναι άλλη από την ελληνική θέση την οποία κατέστησε σαφή εχθές στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, Διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, ξεκαθάρισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει σε μια a la carte ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αλβανική πλευρά έχει εγκλωβιστεί σε ένα «αδιέξοδο σπιράλ», διότι έχει ανεβάσει πολύ το θέμα και εσωτερικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει μια εύκολη διέξοδο από αυτή την κρίση «την οποία η ίδια η Αλβανία δημιούργησε χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποιος λόγος».

«Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και η θέση μας είναι σαφής. Η θέση της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας έχει πλήρως διαμηνυθεί στα Τίρανα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εάν δεν υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη στη Χιμάρα. Τελεία και παύλα. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμά μας και αυτό ο Πρωθυπουργός κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές εχθές το βράδυ εδώ στη Σύνοδο Κορυφής. Εμείς συναινέσαμε στην αποστολή της επιστολής του γνωστού γράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα για το πρώτο βήμα της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας, πράγμα που δείχνει ότι έχουμε μια καλή θέληση, υπό τον όρο όμως ότι ως το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αυτής θα πρέπει να υπάρξει μια κίνηση με την υπόθεση του ΦρέντιΜπελέρη. Και ποια είναι αυτή, να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου, δηλαδή να ορκιστεί διότι έχει εκλεγεί από τους Αλβανούς πολίτες της Χιμάρας και φυσικά να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη. Διαφορετικά η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συναινέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη γερμανική στάση στο ζήτημα, ο βουλευτής της ΝΔ, τόνισε ότι «στερείται περιεχομένου». Όπως εξήγησε, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα η ενταξιακή πορεία των κρατών που είναι στον προθάλαμο της αναμονής χωρίς, ομοφωνία. Δηλαδή, η πρόταση για ειδική πλειοψηφία στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό το παρόν νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μένω στο νομοτεχνικό διότι θέλω να τονίσω ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Σολτς στερείται περιεχομένου. Προφανώς το είπε καθαρά για λόγους πολιτικής επιμονής. Διότι καταλαβαίνω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφέρον να μπουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και εμείς είμαστε στην προμετωπίδα της πορείας των γειτόνων μας στον ευρωπαϊκό δρόμο. Σε ό, τι αφορά τη Γερμανία, καταλαβαίνω ότι η Γερμανία επιμένει για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως κάνουμε κι εμείς, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορεί να είναι a la carte. Υπάρχουν σαφείς όροι, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα Δυτικά Βαλκάνια, ούτως ώστε αυτή η πορεία να συνεχίσει απρόσκοπτα. Επομένως, εάν δεν γίνονται σεβαστές οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαίων και Δυτικών Βαλκανίων, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενταξιακή πορεία. Αυτή είναι η διαφορά με τη Γερμανία, σήμερα, που έχουμε εμείς. Η διαφορά στην προσέγγιση. Εμείς επιμένουμε ότι η μεγάλη εικόνα, την καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στις προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει. Και αυτή είναι αυτή τη στιγμή η δική μας ξεκάθαρη θέση» επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Σε ό,τι αφορά την Αλβανία είναι προφανές ότι στη Χιμάρα τα παιχνίδια που παίζονται είναι πολλά. Και δεν θα αναφερθώ στην αλβανική κυβέρνηση. Ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κύκλοι στη γειτονική χώρα και κύκλοι οι οποίοι δρουν ενδεχομένως και υπό την καθοδήγηση και τρίτων χωρών, εκτός Αλβανίας εννοώ, οι οποίες έχουν συμφέροντα στην περιοχή, να ελεγχθεί η περιοχή της Χιμάρας που είναι τουριστικό φιλέτο» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εκεί έχουμε και ένα μεγάλο ζήτημα με τη μειονότητα. Προφανώς κάποιοι θέλουν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποδυναμωμένη και πολιτικά και γιατί όχι και αριθμητικά. Ε, λοιπόν, εμείς αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι το βαρόμετρο για τη σχέσεις Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτικών Ελλήνων στην Αλβανία είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής για να συνεχίσει η οποιαδήποτε συζήτηση» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Εάν η Αλβανία θέλει να περπατήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, πρέπει να δώσει λύση στην υπόθεση Μπελέρη και να κάνει πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που διαβιεί στην επικράτειά της, ξεκαθάρισε ο κ Χατζηβασιλείου, απηχώντας την σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: ertnews.gr