Στις 12:00 εξειδικεύονται τα μέτρα – Σκέπτονται εφαρμογή lockdown σε όλη τη χώρα

Εξειδικεύει τα νέα περιοριστικά μέτρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, στις 12 το μεσημέρι. Κλείνει και πάλι το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Οι σκέψεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές. Οι «σκηνές από το μέλλον», όπως τις προδιέγραφαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έφτασαν στα χέρια του Πρωθυπουργού, οδηγούσαν στον μονόδρομο του ολικού lockdown στην Αττική!

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε όσο ήταν στο Ισραήλ, τη Δευτέρα, για τις «μαύρες» προβλέψεις, όπως τις κατέγραφε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Την αλλαγή πλεύσης στην στρατηγική της κυβέρνησης σηματοδότησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες το πρωί, όταν δημόσια δήλωσε ότι εισηγείται ολικό  lockdown.

Στις 12 σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική από τις 6 το πρωί της Πέμπτης ως τις 26 Φεβρουαρίου. Ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γεν. Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γεν. Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Στο τραπέζι πάντα… σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει σε αυξημένη επαγρύπνηση και δεν αποκλείει ακόμη και ένα ολικό, σκληρό  lockdown σε όλη την χώρα, αν οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξηθούν κατακόρυφα.

Στόχος, να μη «μπλοκάρει» το Σύστημα Υγείας πανελλαδικά και να υπάρχουν περιθώρια, εφόσον χρειαστεί, νοσοκομεία «κίτρινων» περιοχών να σηκώσουν βάρη νοσοκομείων «κόκκινων» περιοχών, που έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Αύριο στο τραπέζι της σύσκεψης των Λοιμωξιολόγων μπαίνουν και η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Το περίγραμμα το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με μήνυμα του στους πολίτες. Τα μέτρα παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο:

Κλείνει το λιανεμπόριο σε κάθε του μορφή

Κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων ( νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), τα οποία πλέον θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Εξαιρείται η ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία, ενώ θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού.

Κλείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και προσωπικής υγιεινής, βιβλιοπωλεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ.
Συστήνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα στο 50% και με αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ στον δημόσιο τομέα η τηλεργασία αναμένεται να είναι στο 70%.
Τίθεται ξανά σε ισχύ η άδεια ειδικού σκοπού.
Οι εκκλησίες αναμένεται να λειτουργούν με παρουσία αυστηρά ως 9 άτομα.
Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα περίπτερα και οι λαϊκές αγορές, με αυστηρά μέτρα λειτουργίας. Επίσης θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υπηρεσίες take away και delivery.

Ανησυχία για την κινητικότητα των πολιτών

Την κυβέρνηση και τους επιστήμονες τους απασχολεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των πολιτών και οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις καθημερινές η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να παραμείνει στις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα στις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο φέρεται να εξετάζεται να μπει «φρένο» στον κωδικό 6  (για σωματική άσκηση) και να μην επιτρέπεται η μετάβαση σε πιο μακρινούς δήμους από την περιοχή μόνιμης κατοικίας ως ένα μέτρο εσχάτης ανάγκης, αν και πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πως αυτό το μέτρο δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο.

Όπως έκανε σαφές ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του, το επόμενο δίμηνο θα εφαρμοστεί ξανά η στρατηγική του ακορντεόν… «Η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού», όπως είπε, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία  ότι διανύουμε… «το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία».

Προληπτικά μέτρα παρά… «χάος» στο ΕΣΥ

Τις αποφάσεις των ειδικών, τις οποίες έκανε δεκτές η κυβέρνηση, βάρυναν δύο παράγοντες: η μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στην Αττική που δοκιμάζει ήδη τις αντοχές πολλών νοσοκομείων, και οι μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Έτσι η γραμμή ήταν… προληπτικά μέτρα για να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν και οι εμβολιασμοί.

«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Στο 7λεπτο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο θυμικό του πολίτη, στο συναίσθημα.

Καθώς γνωρίζει πολύ καλά την κόπωση που επικρατεί στους πολίτες 11 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα, επιχείρησε να δείξει πως συναισθάνεται την κοινωνία αλλά και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Μίλησε ως πατέρας… «Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθύνθηκε στους πολίτες…. «Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε» τόνισε.

Ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους ανέργους,  δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει, όσο διαρκεί η πανδημία…

«Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία… Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 


newsit.gr