Στην 13η και σε εξαιρετικά υψηλή θέση παραμένει η Ελλάδα στο ερευνητικό έργο

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για το ελληνικό ερευνητικό έργο, καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλή θέση και να είναι 13η, ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες.

Αυτό επισήμανε η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας Ματρώνα Κυπριανίδου, παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Δουλεύουμε πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της δημόσιας και της ιδιωτικής έρευνας καθώς και την ενίσχυση του ερευνητικού προσωπικού, με στόχο μια μακρόπνοη δίκαιη ερευνητική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο. Οικοδομούμε ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσεων, ενώ πάνω από 4.500 Έλληνες επιστήμονες αλλά και ξένοι, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ερευνών, βοηθώντας πολλές φορές και αφιλοκερδώς στις νέες έρευνες», υπογράμμισε η κ. Κυπριανίδου.

Όπως είπε η ίδια, «στην καρδιά των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας είναι η εξασφάλιση της ερευνητικής συνέχειας» και «γι΄αυτό και για εμάς είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε την παραγωγή και διάχυση της νέας γνώσης, συντονίζοντας και χρηματοδοτώντας τις ερευνητικές ομάδες, ευρωπαϊκές και ελληνικές».

Τόνισε ακόμα την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, και αφορά στα κριτήρια καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, θα ανοίξει δρόμους για νέα θεματικά πεδία.

Μίλησε ακόμα για συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους μεταδιδάκτορες και προσέθεσε ότι παράλληλα είναι ενεργές οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις προσλήψεις 500 καθηγητών στα ΑΕΙ.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα «τη φυγή του εξαίρετου επιστημονικού δυναμικού της χώρας», σημειώνοντας ότι «χώρες με υψηλό ΑΕΠ έχουν επιθετική πολιτική στην έρευνα με υψηλές αμοιβές», και συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να το φρενάρουμε δημιουργώντας ευκαιρίες καριέρας και απασχόλησης». Πάντως, έκανε λόγο για «τεράστιο μύθο γύρω από τα νούμερα της μετανάστευσης των brand name».

«Όταν μιλάμε για μετανάστευση, η τάξη μεγέθους είναι 26.000 με 27.000 ενώ την πενταετία 2009-2014 ήταν 10πλασιο το ποσοστό που έφευγε στο εξωτερικό. Ένα κονδύλι από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένουμε να εισρεύσει μέχρι το 2023 και αυτό σημαίνει περίπου 9.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Έμφαση έδωσε η κ. Κυπριανίδου στην ενίσχυση της έρευνας, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό ότι «μέχρι τέλη του 2018 θα ξεπεράσει η χώρα το δίχτυ έντασης επί του ΑΕΠ, που αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,2%». Ωστόσο όπως είπε, «υπάρχει χάσμα καινοτομίας και είναι ευρωπαϊκό παράδοξο για τη χώρα μας που έχει τόσο καλούς επιστήμονες να είναι στις επιδόσεις 22η».

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και στον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε χαμηλή απορρόφηση εξειδικευμένου προσωπικού. Οι εταιρίες δεν θεωρούν την επένδυση στην έρευνα ως εργαλείο για να αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες», τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την ιδιωτική συμμετοχή στην έρευνα, καθώς δείχνουν ότι από το 2015 -2016 αυξήθηκε σημαντικά η συνολική επένδυση, που μέχρι τότε ήταν της τάξεως του 30% το πολύ 36%.

«Η πολιτική μας λοιπόν είναι στην κατεύθυνση να στηρίξουμε τις ώριμες και ευφυείς επιχειρήσεις κυρίως για δράσεις σε ακόρεστους τομείς. Αναμένουμε να εκταμιευτούν 373 εκατ. από ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα πάνε στην ιδιωτική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ