1η Μαΐου: Αργία, απεργία ή «εθιμοτυπία» (Photo)

Από τον πρώτο κιόλας εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς κρατάει η επιλογή της μεταφοράς της απεργίας σε διαφορετική ημερομηνία από την 1η του Μάη. Ως γνωστόν ο πρώτος εορτασμός της ταξικής πρωτομαγιάς στην ιστορία της χώρας έγινε από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη, όχι την 1η του Μάη, αλλά την αμέσως επόμενη μέρα, 2 Μαΐου του 1893.

Η πρώτη Μαΐου εκείνη τη χρονιά ήταν Σάββατο και όπως κάθε Σάββατο εκείνη την εποχή η μέρα ήταν εργάσιμη. Το ελληνικό κράτος δεν είχε νομοθετήσει ακόμα ούτε την πενθήμερη εργασία ούτε την επίσημη αργία της Πρωτομαγιάς.

Ο Σοσιαλιστικός σύλλογος λοιπόν, ήταν η πρώτη συλλογικότητα στη χώρα που αποφάσισε να μεταθέσει την πρώτη ταξική πρωτομαγιά τη μέρα της Κυριακής αργίας, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και το ψήφισμα που πάρθηκε σ’ αυτή, ζητούσε: α) οκτάωρη εργασία, β) αργία και ανάπαυση την Κυριακή, καθώς και γ) κρατική μέριμνα και ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Αυτό το πρώτο ψήφισμα επιδόθηκε στο προεδρείο της Βουλής επτά μήνες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 1893 και η καθυστέρηση του προέδρου Βασίλη Βουδούρη να εκφωνήσει το ψήφισμα προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος με εντολή του προέδρου συνελήφθη, οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε δέκα μέρες φυλάκισης.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια… και ο εορτασμός έγινε αργία… και η αργία θεωρείται απεργία… και η απεργία ακολουθεί την αργία… κι όλα καλά και όμορφα.

Σήμερα λοιπόν, η εργατική πρωτομαγιά για άλλους είναι αργία και για άλλους απεργία. Για όλους όμως παραμένει μια ημερολογιακή «εθιμοτυπία», η οποία, για τους μεν πρώτους, μεταφράζεται σε μια παραπάνω μέρα ξεκούρασης και χαλάρωσης,  για δε τους δεύτερους, σε μια «μεταφυσική» συνειδησιακή επιλογή, που το μόνο το οποίο κατορθώνει να τακτοποιεί μέσα τους, είναι το έλλειμμα της δυναμικής διεκδίκησης των συρρικνωμένων στις μέρες μας δικαιωμάτων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της «εθιμοτυπίας» λοιπόν, σήμερα, 4 Μαΐου του 2012 (επίσημη αργία του ελληνικού κράτους από μεταφορά), έχει προκηρύξει απεργία η Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, συμμετέχει στην 24ωρη  απεργία που κήρυξε το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) την Πέμπτη 6 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία προκήρυξε τη δική της πρωτομαγιάτικη απεργία και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Και να σκεφτεί κανείς, ότι οσονούπω και μέσα σ΄αυτό το μήνα, το εργατικό κίνημα της χώρας θα χρειαστεί να βγει πάλι στους δρόμους, για να διεκδικήσει ξανά το αίτημα εκείνης της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του Σικάγου: «8 ώρες δουλειά 8 ώρες ψυχαγωγία 8 ώρες ξεκούραση».

 

 


Λ. Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr