Στις 29 Μαΐου η πλατφόρμα για τους 30 ως 34 ετών

Ανοίγοντας την ενημέρωση των συντακτών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε: «Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες για τρίτη εβδομάδα.

Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 16.838 υποχωρώντας σημαντικά. Όλες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν από σταθεροποίηση ως μείωση των κρουσμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Οι νοσηλευόμενοι συμπολίτες μας είναι 2.047, την περασμένη Τετάρτη ήταν πάνω από 3000. Στους εμβολιασμούς, σήμερα άνοιξε η 35 – 39 και έχουν κλειστεί 102.000 ραντεβού, 51.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού. Με βάση τον προγραμματισμό το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 30 με 34».

Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Τη σύσταση της επιτροπής για συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca μετέφερε η πρόεδρός του Μαρία Θεοδωρίδου. Ανέφερε μάλιστα πως μόλις τον τελευταίο μήνα 62 γυναίκες βρέθηκαν σε ΜΕΘ από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ απ’ όσες έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca μόλις 4.

«Η Επιτροπή ενημερώνεται συνεχώς από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης, έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις οι 4 ήταν γυναίκες 36 ως 61 ετών και μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. 62 γυναίκες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 28 κατέληξαν τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τα παραπάνω η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα διασπορά συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών. Η επιτροπή επισημαίνει ότι τα mRNA εμβόλια που δεν έχουν κατηγορηθεί είναι διαθέσιμα για όλους. Σε ό,τι αφορά τις δεύτερες δόσεις. Μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβωσης συνίσταται η αλλαγή της δεύτερης δόσης.»

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.517 νέα κρούσματα, 44 νέους θανάτους αλλά και 547 διασωληνωμένους.

dikaiologitika.gr