Αγρινιώτης διακρίνεται στον διαγωνισμό Ανασχεδιασμού του Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου Πειραιά

Αγρινιώτης κέρδισε τον διαγωνισμό Ανασχεδιασμού του Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου Πειραιά

Στον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος κτιρίου του Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου Πειραιά, καθώς επίσης και την ανάπλαση της χερσαίας περιοχής του Ο.Λ.Π. σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, αλλά και πάρκο με κλειστό χώρο στάθμευσης κάτωθέν του διακρίνεται ο αγρινιώτης Αρχιτέκτονας κ Γιάννης Γιαννούτσος.

Το σκεπτικό που έπεισε τους κριτές του διαγωνισμού κατά τον μελετητή-αρχιτέκτονα έχει ως εξής: «Το μουσείο, εσωστρεφές και αυτοδύναμο εγκυμονείται στο εσωτερικό της μάζας του τεχνητού εδάφους , το οποίο έρχεται να δημιουργήσει το νέο επίπεδο της πόλης που συνδιαλέγεται άμεσα τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο όσο και με το σκηνικό του λιμανιού και την πολιτιστική ακτή. Το επίπεδο αυτό σημειακά σπάει και αναδιπλώνει προς τα έγκατα της σύνθεσης, φέρνοντας σε επικοινωνία τα δύο επίπεδα, του μουσείου και της πόλης. Πάνω από το έδαφος που ανασυστήνεται αιωρείται το σήμαντρο του μουσείου, ένας καθαρός πρισματικός όγκος που συνομιλεί με τα άλλα σημεία αναφοράς του Πειραιά. Model

Το μουσείο συγκροτείται πάνω σε μία βασική συνθετική γραμμή, που αποτελεί και την πορεία του επισκέπτη, που ξεκινά από το επίπεδο της πλατείας προβολής και χαράσσεται κατά μήκος του κεκλιμένου τοιχίου, το οποίο διαπερνά τη μάζα του νέου εδάφους και οργανώνει τη σύνθεση. Η χειρονομία αυτή δημιουργεί το φουαγιέ και τους χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών, μία συνθετική «σφήνα» που ενεργοποιεί το μουσείο.
Στο τέλος του χώρου βρίσκεται η αρχή μιας εσωτερικής σπείρας, κατά μήκος της οποίας διατάσσονται οι πέντε θεματικές ενότητες της μουσειολογικής μελέτης ως ανεξάρτητες οντότητες μέσα στον χωροχρόνο του μουσείου. Η πορεία καταλήγει σε ένα χώρο καθιστικού στην καρδιά της δομής του κτηρίου, από όπου υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τους χώρους εκτόνωσης του μουσείου».

Ο κ Γιαννούτσος συνεργάστηκε με τον έτερο Αρχιτέκτονα κ Χρυσοβαλάντη Μπασούκο επιτυγχάνοντας το γνωστό αποτέλεσμα. Η βράβευσή τους, για το αποτέλεσμα που ενθουσίασε κριτές που εκπροσωπούσαν το μουσείο, τον δήμο, την περιφέρεια, αλλά και άλλους φορείς, θα γίνει τον επόμενο μήνα στον Πειραιά. ΚΑΤΟΨΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ο Γιάννης Γιαννούτσος γεννήθηκε στο Αγρίνιο, το 1986. Σπούδασε Αρχιτεκτονική  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με καθηγητές τους Τ. Παπαϊωάννου, Ι. Λιακατά, Α. Πεχλιβανίδου, Ι. Κίζη και Π. Γουλάκο. Αποφοίτησε με άριστα το 2011. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Αρχιτεκτονική, τιμήθηκε από το Ε.Μ.Π. με τέσσερα Θωμαϊδεια βραβεία καλύτερης επίδοσης. Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π, σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο του ζωγράφου Θ. Πάντου. Το 2012, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π., με κατεύθυνση «Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός». Παράλληλα, με κατατακτήριες εξετάσεις, εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για σπουδές στη Ζωγραφική. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Από το 2012 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας μελέτες και συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ο Χρυσοβαλάντης Μπασούκος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1987. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από όπου αποφοίτησε το 2011. Είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Προστασία Μνημείων» του ΕΜΠ με ειδίκευση στην αναστύλωση και στην αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων. Από το 2012 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας μελέτες και συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Κων/νος Χονδρός ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»