4η Φεβρουαρίου: Ο Δήμος Ξηρομέρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Σκοπός αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, με το σκεπτικό ότι η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διαβίωσης, η ενημέρωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να σώζουν ζωές.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Ο Καρκίνος είναι μια νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος .

Ο Εθνικός σχεδιασμός για τον καρκίνο στη χώρα μας έχει τρεις στόχους:
1. Την αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
2. Τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
3. Την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν ήδη προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, καθώς μπορούν να κάνουν μια έγκυρη διάγνωση και να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τιμώντας την σημερινή ημερα πραγματοποίησε εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα των καρκινοπαθών» – «Close the Care Gap».

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αγωνίζεται τα τελευταία 65 χρόνια και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών για όλους τους ασθενείς σε όλα τα στάδια της ασθένειας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ήταν και είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης κοινότητας όλων των φορέων που προσφέρουν φροντίδα στους καρκινοπαθείς (φορείς της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υγειονομικές δομές, κρατικοί και πολιτειακοί θεσμοί κ.α.)

Το σημαντικότερο όμως βήμα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου σε παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο παραμένει η πρόληψη.

Είναι σημαντικό λοιπόν να συνεχίζονται και να επικαιροποιούνται οι δράσεις ευαισθητοποίησης -πρόληψης με ολοκληρωμένα προγράμματα προαγωγής υγείας από όλους τους φορείς. Ένα ακόμη βήμα στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων είναι η συνέργειες και η διασύνδεση των φορέων μεταξύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Ξηρομέρου έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, και άλλους επιστημονικούς φορείς και έχει πραγματοποιήσει έως τώρα μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κλινική εξέταση.

  • Ποιο συγκεκριμένα έχει πραγματοποιήσει με την στήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας προληπτικό έλεγχο μαστογραφιών, ενημερωτική ημερίδα εκπαίδευσης στην αυτοεξέταση του μαστού με παράλληλη κλινική εξέταση.
  • Διαδικτυακή ενημέρωση σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου, την ΕΑΕ, την ΕΠΝΕΛ.
  • Ημερίδα ενημέρωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική εταιρεία.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παρόμοιων δράσεων παραμένει πρωταρχικός στόχος για την Δημοτική αρχή η οποία προγραμματίζει μέσα στο μήνα Μάρτιο ημερίδα ενημέρωσης με νεώτερα δεδομένα για τον καρκίνο καθώς και διενέργεια μαστογραφιών σε συνέργεια με την Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία στις αρχές καλοκαιριού.