5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου – «Ευρωπαϊκή Ένωση: Προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον» (Photos)

Το Σχολείο μας, το 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου, ως υποψήφιο στο πρόγραμμα «Σχολεία – πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε στις 12-05-2022 εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Ευρώπης,  με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση: Προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον».

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού της Ευρώπης, μιας γιορτής ειρήνης και ενότητας για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Διευθυντής του σχολείου, Δρ Λαζαρίνης Φώτιος, στην προσφώνησή του προς τους παρισταμένους, «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με τα ποικίλα προβλήματα που συνεπάγεται αυτός, με την κρίση οικονομική και ενεργειακή, με την πανδημία του Covid -19 να δοκιμάζει πολίτες και κράτη.»

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ως βασικός ομιλητής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Φαρμάκης Νεκτάριος, ο οποίος συνομίλησε με τους υποψηφίους- πρέσβεις, ενώ στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη σημασία και στις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ως προς τον τομέα των ωφελειών, καθώς και στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με αυτήν.

Ακολούθως, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αρβανίτης Κωνσταντίνος κατέθεσε διαδικτυακά τις απόψεις του για την ελευθερία του τύπου και την ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέπτυξε, επίσης, τις θέσεις του για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και το προσφυγικό, ως μέλος της αντίστοιχης επιτροπής του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου.

Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ήταν το αντικείμενο της εισήγησης του κ. Τσουτσοπλίδη Κωνσταντίνου, του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος, στη διαδικτυακή σύνδεση μαζί του, ενημέρωσε για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη Διάσκεψη των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη μετάβαση».

Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά και ο κ. Κυμπουρόπουλος Ιωάννης, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα και στις δυσκολίες του εγχειρήματος για μια ουσιαστική ένωση των λαών και στους παράγοντες που την αποτρέπουν.

Εξάλλου, η κ. Παυλίτσα Ελισσάβετ, ως υπεύθυνη Προϊόντων, Υπηρεσιών και Δικτύωσης στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED), με το οποίο συνεργάζεται το 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου, παρουσίασε καινοτόμες πρακτικές στο χώρο της εκπαίδευσης που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου και Αναπληρωτής Δήμαρχος, κ. Καλαντζής Κωνσταντίνος, ο οποίος ενθάρρυνε τις/τους μαθήτριες/-τες να κατανοήσουν τη σημασία που έχει για τις ζωές όλων μας να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μερμίγκης Στέλιος, που αναφέρθηκε στην ανισότιμη διαχείριση των πραγματικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο αυτής.

Τέλος την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Μαρνέζος Χρήστος και Καραμητσόπουλος Γεώργιος, καθώς και οι διευθυντές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Αγρινίου, κ. Φλωρόπουλος  Αθανάσιος και του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου, κ. Ζαραβίνας Μιχάλης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωσή μας, όπως και τα Μ.Μ.Ε. της πόλης μας, που συμπαραστάθηκαν ενεργά στο «ταξίδι» μας στις αξίες και στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στην προσπάθειά μας ως υποψήφιο «σχολείο-πρέσβης» του προγράμματος, να εμβαθύνουμε σε αυτές.

Ο Διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου, Δρ. Λαζαρίνης Φώτιος

Η ομάδα των υποψηφίων πρέσβεων του προγράμματος του Ε.Κ.