Ειδήσεις
Στους 85 οι νεκροί – Ολοκληρώνονται σήμερα οι νεκροτομές
Το δύσκολο και ψυχοφθόρο έργο των έντεκα ιατροδικαστών που συμμετέχουν στις νεκροτομές των σορών της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την ανατολική Αττική, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι απόψε το βράδυ, σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές.
Χθες είχαν νεκροτομηθεί προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία θανάτου – αν και στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν προφανή – οι 75 από τις 85 σορούς που έχουν ανευρεθεί από την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον ελληνικό ερυθρό σταυρό. Ασφαλώς και αν βρεθούν και άλλες τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Η ολοκλήρωση των νεκροτομών δεν σημαίνει ότι οι συγγενείς θα λάβουν αυτομάτως και τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων. Εκκρεμεί η ταυτοποίηση των θυμάτων με τη μέθοδο του dna, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Στο νεκροτομείο Αθηνών έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας αποτελούμενες η κάθε μια από ιατροδικαστή, γενετιστή, φωτογράφο, αστυνομικό για τη λήψη αποτυπωμάτων καθώς και άλλες ειδικότητες, κατά τα διεθνή πρότυπα και με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την τραγωδία της πτώσης του αεροπλάνου Helios στο Γραμματικό το 2005 με τα 121 θύματα.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη λήψη σιέλου και αίματος που δίνουν οι συγγενείς των νεκρών και αγνοουμένων, που προσέρχονται καθημερινά στο νεκροτομείο Αθηνών, ενώ ζητείται να έχουν μαζί τους και οδοντικές ακτινογραφίες των συγγενών τους, που αποτελεί το έσχατο μέσο ταυτοποίησης στις περιπτώσεις πλήρους απανθράκωσης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες σοροί που έχουν ανευρεθεί. Το γενετικό υλικό από τις σορούς λαμβάνεται από τους ιατροδικαστές και στη συνέχεια συγκρίνεται με εκείνη των ζώντων μέχρι να υπάρξει ταύτιση με κάποιον.
Στην πλήρη απανθράκωση η λήψη γενετικού υλικού είναι πιο δύσκολη και αναζητείται από τα οστά, τον μυελό ή υπολείμματα σάρκας εάν υπάρχουν. Πιο εύκολη είναι η λήψη dna στα θύματα από πνιγμό, όπου λαμβάνεται dna από το αίμα ή τα βιολογικά υγρά. Οι τελευταίες είναι και οι σοροί που θα αποδοθούν πρώτες στους συγγενείς, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι πιο σύντομες χρονικά οι εργαστηριακές έρευνες.
Ακόμη η ταυτοποίηση των θυμάτων είναι σε απόλυτο ποσοστό στις περιπτώσεις που οι ζώντες που σπεύδουν στο νεκροτομείο για να δώσουν σάλιο ή αίμα, είναι αδέλφια, παιδιά ή γονείς τους. Στην περίπτωση που κάποιος αναζητεί π.χ. τον θείο ή τον ξάδελφό του, οι γενετιστές συστήνουν αντί για αυτόν, να σπεύσουν να δώσουν γενετικό υλικό οι συγγενείς πρώτου βαθμού, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα. «Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί επιστημονικώς άρτια η δουλειά μας και να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι συγγενείς των θυμάτων» λένε ιατροδικαστικές πηγές.
aftodioikisi.gr