Aντιπολίτευση Δήμου Θέρμου:Η γέφυρα στο Βαλτσόρεμα παραμένει

koi-gefyra-baltsorema

Η  αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Θέρμου, ενημερώνει τους πολίτες ότι την Τρίτη, 10-11-2015, συνήλθε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: “Γέφυρα στο Βαλτσόρεμα”. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση τύπου, η δημοτική αρχή του Θέρμου υπό την πίεση και των αντιδράσεων που υπήρχαν, αποφάσισε να υποχωρήσει στο θέμα της αποξήλωσης και μεταφοράς της γέφυρας του Βαλτσορέματος.

Αναλυτικά:

«Το Δ.Σ. αυτό προκλήθηκε από την αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα), σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη), αφού υπέγραψαν για τη σύγκλισή του όλοι οι σύμβουλοί της.

Αιτία,  η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την αποξήλωση της σιδερένιας στρατιωτικής γέφυρας, τύπου Μπέλεϊ κατασκευής 1954, στο Βαλτσόρεμμα και να τη μεταφέρει στη θέση Στερψιανόρεμμα της Τ.Κ. Διπλατάνου.

Η ενέργεια αυτή του Δημάρχου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα, που  έγινε χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεσήκωσε τους πολίτες και τους πολιτιστικούς συλλόγους, χωριών του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας, γι’ αυτό και η προσέλευση φορέων και πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής, το δε ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις πολύ έντονες.

Θέση μας είναι, η γέφυρα να παραμείνει εκεί για ιστορικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και αισθητικούς λόγους. Η οποιαδήποτε παρέμβαση, πέραν της αναβάθμισής της και του χαρακτηρισμού της ως αξιοθέατο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί βεβήλωση της τοπικής ιστορίας, προσβολή της συλλογικής μνήμης, απαξίωση των κοινωνικών και πολιτιστικών πεποιθήσεων και παραγκωνισμό της λαϊκής βούλησης.

Πιστεύουμε ακόμη, ότι πέρα από την αποκατάσταση των ζημιών στη γέφυρα και τη συντήρησή της, θα πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Θέρμου σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο Ναυπακτίας και με άλλους φορείς, στην ανάπλαση της γύρω περιοχής. Να γίνει συντήρηση του δρόμου πρόσβασης προς αυτήν και ανάδειξη του μονοπατιού που  συνδέει τη γέφυρα αυτή με το περίφημο μονότοξο, πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας.

Κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, πρέπει να γίνεται σε αρμονία με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και σε απόλυτο σεβασμό προς αυτό.     Ακόμη πρέπει, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  (ΚΠΕ) Θέρμου, να  ενισχυθεί η υλοποίηση περιβαλλοντικών και οικοτουριστικών προγραμμάτων  σε ολόκληρη την περιοχή του Ευήνου, καθώς και η διεξαγωγή αγώνων των ποτάμιων αθλημάτων (rafting, canoe-kayak, rappel, τοξοβολίας κ.α.) με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Παρόμοιες απόψεις αναπτύχθηκαν και από πολίτες και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε η γέφυρα να παραμείνει εκεί, να γίνει αποκατάσταση των ζημιών της και να γίνει ανάπλαση του γύρω χώρου, με βασική προϋπόθεση από εμάς να μη γίνει η αποκατάσταση των ζημιών με έξοδα του Δήμου.  Μάλιστα η αποκατάσταση αυτή, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της καθαίρεσης του ξύλινου δαπέδου και των σιδερένιων στοιχείων στήριξης αυτού.»