«Α’ Χριστοφόρεια 2023»: Το Αγρίνιο τίμησε τον χαρισματικό συγχορωδό Γιάννη Τζαμούρα (Videos – Photos)

«Α’ Χριστοφόρεια 2023»: Το Αγρίνιο τίμησε τον χαρισματικό συγχορωδό Γιάννη Τζαμούρα

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη και πολιούχου του Αγρινίου, διοργανώνουν εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις με τίτλο: «Α’ Χριστοφόρεια 2023». 

Το διευρυμένο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως  την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, εκδήλωση με Χορωδιακά Συναπαντήματα Μνήμης και τίτλο «Όταν η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας συναντά τον Ορφέα για να τιμήσουν τον χαρισματικό συγχορωδό Γιάννη Τζαμούρα που έφυγε…», στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, υπό την διεύθυνση του κ. Σταύρου Μπερή και η Χορωδία «Ορφέας» Αγρινίου, υπό την διεύθυνση της κ. Άννας Πανοπούλου ερμήνευσαν δημιουργίες ελλήνων και ξένων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Γκάτσου, του Vinko Vodopivec, κ.α.

Την αυλαία της βραδιάς άνοιξε ο διακεκριμένος πιανίστας Καθηγητής του Μ.Σ. Αγρινίου κ. Ηλίας Φουλίδης, με τη σύνθεση του Chr. W Gluck, Melody from “Orpheus” διασκευή A. Siloti.

Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Τζαμούρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και ήταν αυτή που σηματοδότησε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Α’ Χριστοφορείων 2023, που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου.

Το AgrinioTimes.gr σας μεταφέρει βίντεο και εικόνες από την εκδήλωση:

Χαιρετισμός του Θέμη Γαμβρούλη:

Βράβευση της αδερφής του συγχορωδού Γιάννη Τζαμούρα, από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου:

Χαιρετισμός του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού:

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για αυτή την πανέμορφη μουσική βραδιά, που απολαύσαμε σήμερα. Τα συναισθήματα μας είναι ανάμεικτα. Νομίζω, ότι ο όρος που αρμόζει, είναι «χαρμολύπη». Όντως «κριτής κι αφέντης είναι ο Θεός», ή όπως το διατυπώνουμε στην θεολογική ορολογία «είναι ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου». Αυτός αποφασίζει το πότε θα φύγουμε από τη ζωή και με ποιό τρόπο. Πολλές φορές αυτή η έξοδος ανατρέπει σχέδια και στερεί από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα.

Όμως, αυτή είναι η βούληση του Θεού και όλα εντάσσονται μέσα στο ανεξιχνίαστο σχέδιό Του. Έτσι, λοιπόν, κάλεσε και έναν άνθρωπο που δεν τον γνώρισα, αλλά είμαι σίγουρος, ότι ήταν πολύτιμος για την πόλη μας. Και το καταλαβαίνω αυτό από τη δική σας αγάπη, από τα δικά σας συναισθήματα, από αυτήν την όμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Νομίζω, ότι αυτό σημαίνει η αιωνιότητα μιας μνήμης, όταν η αγάπη που ζούμε και βιώνουμε πάνω στη γη, μεταφέρεται μέσα στην εμπειρία της αιωνιότητος και κάνει τα πρόσωπα να μην ξεθωριάζουν από το πέρασμα του χρόνου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είχαν την σκέψη για αυτή την πανέμορφη, πραγματικά, μουσική εκδήλωση. Ευχαριστώ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Χριστοφορείων 2023, που ο Δήμαρχός μας είχε την έμπνευση να πραγματοποιούμε από κοινού, ο Δήμος και η Εκκλησία, για να αποδεικνύουμε περίτρανα την συνοδοιπορία και την αγαστή συνεργασία μας, προς χάριν του ευλογημένου αυτού λαού και της όμορφης πόλης μας.

Θα προσεύχομαι και εγώ, από δω και στο εξής, για τον δικό σας Γιάννη, που απόψε έγινε και δικός μου. Θα προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του και είμαι σίγουρος, ότι θα αναπαύεται εκεί, όπου υπάρχει μία άλλη ομορφιά και είναι ο γλυκασμός και το κάλλος της ωραιότητας του προσώπου του Χριστού.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, να αξιωθούμε να εορτάσουμε με τη λαμπρότητα που ταιριάζει τον προστάτη Άγιο μας και να έχουμε τις πρεσβείες του και τις μεσιτείες του στη ζωή μας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο – «Α’ Χριστοφόρεια 2023»: Το πλήρες πρόγραμμα των

εκδηλώσεων