Αφιέρωμα: 5+1 χρόνια Δημοτική Αρχή – Ο λόγος στον… Γ. Καραμητσόπουλο

Γιώργος Καραμητσόπουλος: «Υπάρχει ένα αγκάθι στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ξεκινώντας σήμερα στο media Group «Agrinio 365» και στις ιστοσελίδες Agrinio Times.gr και Antenna-Star.gr, αυτό το αφιέρωμα στα 5 + 1 χρόνια της Δημοτικής Αρχής Παπαναστασίου, δίνουμε το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για να καταθέσουν μια σύντομη κριτική αυτών των έξι χρόνων της λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, να θέσουν δημόσια ένα ερώτημα προς τον κ. Παπαναστασίου καθώς και μια συμβουλή για το έργο του.

Όπως ανακοινώσαμε και προχθές θα ξεκινήσουμε σήμερα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», κ. Γιώργο Καραμητσόπουλο.

Ως γνωστόν, η  «Συμμαχία Πολιτών» συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές  τον Μάιο του 2019 και απέσπασε ποσοστό 1,54% (884 ψήφους συνολικά και εξέλεξε έναν Δημοτικό Σύμβουλο. Τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο, Γιώργο Καραμητσόπουλο, ο οποίος μας είπε:


Γιώργος Καραμητσόπουλος

«Σε μια εποχή που κυριαρχεί το «κοιτάω την πάρτη μου» είναι σπουδαίο να παραμένεις ενεργός πολίτης και να ασχολείσαι όχι με μόνο με τα δικά σου προβλήματα αλλά και με τα προβλήματα της κοινωνίας. Γι αυτό και έχω σεβασμό και εκτίμηση προς όλους τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους για την πόλη και τους συνδημότες μας. Μας ενώνουν όλους το ενδιαφέρον και η θέληση να βοηθήσουμε να γίνει η πόλη μας καλύτερη.

Φυσικά τον ίδιο σεβασμό και εκτίμηση έχω και προς το πρόσωπο του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου.

Η κριτική που ασκούμε ως παράταξη στη Δημοτική Αρχή γίνεται πάντοτε επί της ουσίας και όχι για το θεαθήναι.

Γι’ αυτό και δεν μηδενίζουμε ούτε υποτιμούμε σε καμιά περίπτωση το έργο που έγινε στην 1η πενταετή θητεία της Δημοτικής Αρχής. Η αλήθεια όμως είναι, ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα, που προσδοκούσαν οι πολίτες, κυρίως σε μια σειρά θεμάτων, που για χρόνια ταλανίζουν την κοινωνία (πάρκο Αγρινίου, σχολική στέγη, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα κλπ). Συμπληρωματικά θα έλεγα ότι ούτε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεξάγονταν κατά το διάστημα αυτό στο επίπεδο και στο κλίμα που αρμόζει στον θεσμό και αξίζει η κοινωνία.

Αντιθέτως στον 1ο χρόνο της νέας θητείας, που συμμετέχει και η «Συμμαχία Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά και προς το καλύτερο.

Θα έλεγα, ότι υπάρχει ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα, καθώς μια σειρά σημαντικών έργων, φαίνεται ότι, μετά από χρόνια προχωράνε, ενώ και το επίπεδο των συνεδριάσεων έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς εκλείπουν οι αδικαιολόγητες εντάσεις και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν.

Ελπίζω ειλικρινά να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Παράταξη, προσπαθούμε να συμβάλουμε σε αυτό.

Υπάρχει όμως ένα αγκάθι στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι η αναντιστοιχία ανάμεσα στη σύνθεση του Δημοτικού συμβουλίου όπως πρόεκυψε από την ψήφο των δημοτών, όπου η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την πλειοψηφία, και στη σύνθεση των επιτροπών, όπου η κυβέρνηση φρόντισε, κάθε Δημοτική Αρχή να έχει άνετη πλειοψηφία.

Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν βοηθάει στην συνεργασία και τη συναίνεση.


Ο κ. Καραμητσόπουλος απευθύνει προς τον κ, Παπαναστασίου την παρακάτω ΕΡΩΤΗΣΗ…

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής που αποτελεί το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, καθώς αποτυπώνει με ακρίβεια την λαϊκή θέληση έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερες παρατάξεις που εκπροσωπούν ομάδες συμπολιτών μας να έχουν παρουσία και φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ερώτηση μου προς τον Δήμαρχο είναι αν πιστεύει ότι το Δημοτικό συμβούλιο και η κοινωνία κέρδισαν από την παρουσία περισσότερων παρατάξεων και αν αυτές συνέβαλαν στη καλυτέρευση του κλίματος εντός του Δημοτικού συμβουλίου καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία;


…και του δίνει μία ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Η συμβουλή μου προς τον Δήμαρχο, την οποία του έχω πει και κατ΄ ιδίαν, είναι να μην επαναπαύεται  στην τεχνητή πλειοψηφία που η Δημοτική Αρχή διαθέτει στις επιτροπές, με τις εκ των υστέρων ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Απεναντίας πιστεύω, ότι στα σημαντικά θέματα πρέπει να αναλαμβάνει ενωτικές πρωτοβουλίες, που θα συνθέτουν απόψεις, ώστε οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται, να απηχούν την μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της κοινωνίας.»


Media group «Agrinio 365»  | Λευτέρης Τηλιγάδας

Agrinio Times.gr | Antenna – Star 103,5 fm.gr