Τα αφιερώματα της Ε.Ρ.Τ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επετειακές εκπομπές στην Ε.Ρ.Τ.1, την Ε.Ρ.Τ.2,το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, καθώς και από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Η Ε.Ρ.Τ.1, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις 00:50, μεταδίδει το επεισόδιο «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της χούντας» από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα το μυστικό σχέδιο της χούντας που παγίδευσε όλη την περιοχή με ελεύθερους σκοπευτές και αιματοκύλισε το Πολυτεχνείο.

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στη 01:15, η Ε.Ρ.Τ.1 μεταδίδει το επεισόδιο «Λογοκρισία και προπαγάνδα τα χρόνια της χούντας» από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Τα κόλπα της χούντας αλλά και η στυγνή λογοκρισία είναι το θέμα της εκπομπής που επανέρχεται στα χρόνια που όλα τα σκίαζε η φοβέρα.

Η Ε.Ρ.Τ.2, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στις 22:00, μεταδίδει το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία», παραγωγής 1982, με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 23:00, ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «Θυμάμαι…», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Στη συνέχεια, στις 23:40, μεταδίδεται η εκπομπή-αφιέρωμα «Η Δίκη του Πολυτεχνείου», παραγωγής 1982, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την 47η επέτειο από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, μεταδίδοντας την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στις 12:00, ένα ωριαίο επετειακό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε την περίοδο 1970-1973, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες φοιτητών εκείνης της περιόδου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Σο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στις 13:00, στις «Αδέσποτες νότες», με τον Μιχάλη Γελασάκη, παρουσιάζονται κάποια από τα εκατοντάδες τραγούδια που λογοκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας (1967-1974), είτε για λόγους πολιτικών φρονημάτων των δημιουργών τους, είτε για αισθητικούς λόγους και λόγους «ηθικής τάξεως».

Οι «Πλανόδιες μουσικές» του Κώστα Θωμαΐδη, στις 17:00, θα περιηγηθούν σε τραγούδια και μελωδίες εκείνης της εποχής, καθώς και σε τραγούδια που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Την ημέρα του Πολυτεχνείου, στην εκπομπή «Μουσικής απόλαυσις», με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, στις 18:00, οι συνειρμοί και οι παιδικές μνήμες της εποχής γίνονται αφορμή για περιήγηση στα προσωπικά μουσικά ακούσματα της επταετίας και των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης.

Η εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα της 17ης Νοεμβρίου 2020, στις 21:00, ψάχνει μέσα στα τραγούδια του 1973 – λίγο πριν, λίγο μετά το Πολυτεχνείο! To 1973… αλλιώς! Είναι η χρονιά του «Βυζαντινού εσπερινού» και των «Μικροαστικών»… Η χρονιά της «Εγνατίας 406» για τον Μπιθικώτση και των πρώτων τραγουδιών του Άκη Πάνου για τον Καζαντζίδη… «Ας είμαστε ρεαλισταί» τραγουδάει ο Βοσκόπουλος, «Πού θα πάει, πού» ο Μητσιάς αλλά και ο Πάριος, «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε» ο Μητροπάνος… «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν» γράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αλλά μελοποιεί και τον «Στράτη τον θαλασσινό» του Γιώργου Σεφέρη…

Την επέτειο του Πολυτεχνείου τιμά και το ERTFLIX. Στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, στην κατηγορία «Η Ε.Ρ.Τ. θυμάται», έχουν ανέβει όλα τα παραπάνω ντοκιμαντέρ «Η μηχανή του χρόνου», «Τα άλλα Πολυτεχνεία», «Θυμάμαι» και «Η Δίκη του Πολυτεχνείου», που θα μεταδοθούν από την Ε.Ρ.Τ.1 και την Ε.Ρ.Τ.2.