Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: «Η κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρών εμπόρων»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μπροστά στη δραματική κατάσταση που βιώνουμε λόγω των επιπτώσεων του lockdown αλλά και της δικαιολογημένης ανησυχίας λόγω της πανδημίας μιας και η κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστο το σύστημα υγείας, την Πέμπτη 21/1/2021 καλέσαμε σε συνεδρίαση το Δ.Σ του εμπορικού συλλόγου για την επικαιροποίηση των αιτημάτων μας και την λήψη αποφάσεων για πρωτοβουλίες – κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Γενάρη, ημέρα πανελλαδικής δράσης των αυτοαπασχολούμενων.

Για ακόμα μια φορά η παράταξη “ενωμένο εμπόριο” αρνήθηκε το κάλεσμα σε ΔΣ με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει θεματολογία και επίσης την διαφωνία τους να συνταχθούν στο κάλεσμα μιας σειράς ομοσπονδιών και συλλόγων πανελλαδικά. Τους καταγγέλουμε, οι πεποιθήσεις τους δεν είναι υποκειμενικές, είναι χειροκροτητές της πολιτικής της κυβέρνησης, που και την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και τώρα φορτώνει όλα τα βάρη στις πλάτες μας.

“Το άνοιγμα των καταστημάτων μας να μην αξιοποιηθεί για να αποφύγει η κυβέρνηση την υποχρέωση να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρών εμπόρων.”

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αποτελεί σίγουρα μια ανάσα σε όλους τους συναδέλφους, δεν είναι όμως πανάκεια για τα βαθιά προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας και που υπερσυσσωρεύτικαν τώρα. Οι διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και τα αιτήματα μας για την επιβίωσή μας δεν μπορούν να πετάγονται στην άκρη επειδή κάποιοι δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ακόμη περισσότερο στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, που το άνοιγμα θα είναι προσωρινό, από την στιγμή που δε συνοδεύεται με κανένα επιπλέον μέτρο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Η αναπαραγωγή της γνωστής καραμέλας ότι οι αντοχές της οικονομίας δε χωρούν τα αιτήματά μας, είναι προσχηματική και υποκριτική, αφού την ίδια στιγμή χορηγούνται δεκάδες δισεκατομμύρια για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και μονοπωλίων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο προβληματισμός, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά και η πείρα μπορεί να γίνει δύναμη. Να σταθούμε μπρόστα στις απαιτήσεις των καιρών.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι. 
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης. 
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων 
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση. 
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης
  κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α. 
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. 

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας: 

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ . 
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται. 
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν
  οι άμεσες ανάγκες. 
 • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τετάρτη 27 Γενάρη, ημέρα πανελλαδικής δράσης των αυτοαπασχολούμενων

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ