Αγρίνιο: 2η Συνάντηση εταίρων και ενδιαφερόμενων μερών του έργου «Interreg Europe Down-to-Earth»

Στο Αγρίνιο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 η 2η συνάντηση των εταίρων του έργου «Interreg Europe Down-to-Earth» (interregeurope.eu/down-to-earth) σε Περιφερειακό επίπεδο με τον συντονισμό του καθηγητή Νίκου Κούτσια.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των επισκέψεων εργασίας στον Δήμο Campobasso της Περιφέρειας Molise της Ιταλίας και Santiago de Compostella στην Ισπανία, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Ευάγγελος Παπαδάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου και επισκέψεων εργασίας στη Δυτική Ελλάδα στις 13-15 Φεβρουαρίου 2024.

Ο κ. Παπαδάκης έκανε σύντομη ανασκόπηση των ενεργειών του πρώτου εξαμήνου υλοποίησης ενώ τόνισε ότι επίκεντρο του έργου είναι η μεταφορά καλών πρακτικών και η προώθηση της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των περιφερειών και των φορέων που συμμετέχουν.

Εν συνεχεία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μεταδιδάκτορας ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για την περιοχή και γενικά για την ύπαιθρο χώρα, τα παραδείγματα που αντλούνται μέχρι στιγμής από την Ισπανία και Ιταλία σχετικά με τις δράσεις αναδασμού και εγκατάστασης νέων γεωργών μέσα από τράπεζες γης και καθεστώτα κινήτρων βιώσιμης διαχείρισης των αγροτικών γαιών, τα δίκτυα μονοπατιών, τα κέντρα κοινότητας, τα συστήματα παρακολούθησης στην πολιτική προστασία, οι νέες γεωργικές τεχνικές κ.ά.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναζωογόνησης της υπαίθρου που καταβάλουν οι Δήμοι των ορεινών περιοχών, στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια και στην ανάγκη το Συνέδριο που θα οργανωθεί να τύχει ευρείας απήχησης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ενώ απηύθυνε πρόσκληση για διοργάνωση του Συνεδρίου στα Καλάβρυτα.

Ο Δήμαρχος Ξηρόμερου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης αναφέρθηκε στις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στις απομακρυσμένες περιοχές, για την προσέλκυση νέων, ειδικά όταν κρίσιμες υποδομές και εξυπηρετήσεις όπως τραπεζικά υποκαταστήματα, αστυνομικά τμήματα και ταχυδρομεία κλείνουν.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιτυχημένες προσπάθειες σε επίπεδο Δήμου Ξηρομέρου, όπως στην επεξεργασία αρωματικών φυτών, στις δράσεις προώθησης του αναρριχητικού τουρισμού, στην ανθεκτικότητα και προστασία των πολιτιστικών μνημείων μέσα από μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τα Μνημεία—όπως τόνισε—και στις δράσεις για κτηνοτροφικά πάρκα.

Πρότεινε δε στο πλαίσιο του προγραμματιζόμενου συνεδρίου να οργανωθεί ειδική συνεδρία με θέμα τις στρατηγικές της αυτοδιοίκησης στις ορεινές περιοχές και μια επιστημονική συνεδρία για το δημογραφικό πρόβλημα.

Στην παρέμβασή της η κα. Σοφία Στάμου, Αντιδήμαρχος Θέρμου εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κο. Σπύρο Κωνσταντάρα, αναφέρθηκε στις βιώσιμες πρακτικές που αναπτύσσονται στον  Δήμο Θέρμου συσχετίζοντας με την εμπειρία από την Περιφέρεια Molise, όπως η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, η δράση των ΚοινΣεπ για τοπικά προϊόντα και η στήριξη των συλλόγων για τη διάνοιξη μονοπατιών μαζί με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Θέρμου, αλλά και παραδείγματα διατήρησης παραδοσιακών τεχνικών, όπως η άλεση τοπικών ποικιλιών σε νερόμυλο και η αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας.

Παρέμβαση στην συζήτηση έκαναν ο κ. Αντώνης Πριόνας, Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης όλων των αιρετών για τις δράσεις του έργου και η κ. Βλάχου από την Αιτωλική Αναπτυξιακή, η οποία αναφέρθηκε στην σημασία των πρωτοβουλιών τετραπλής έλικας που φέρνουν κοντά την πανεπιστημιακή κοινότητα με την Αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και το περιβάλλον.

Παρέμβαση σε σχέση με τον ρόλο του πολιτισμού στην διατήρηση και αναζωογόνηση των περιοχών και μνημείων της υπαίθρου έκανε ο εικαστικός κ. Κρέτσης.