Αγρίνιο: Αλλάζει όλη η κυκλοφορία της πόλης με δύο νέους κυκλικούς κόβμους (Ρεπορτάζ – Photos)

Ανάσα για πεζούς και οδηγούς

Η υλοποίηση δύο σημαντικών έργων υποδομής για την κυκλοφορία μέσα στην πόλη του Αγρινίου αποφασίστηκαν στην προηγούμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο λόγος για δυο σημαντικές διασταυρώσεις: Α) η διασταύρωση Καλλέργη, Δεληγιώργη, Παπαφώτη, Δαγκλή και Μαβίλη, και Β) η διασταύρωση των δρόμων Μαβίλη, Κυριαζή και Τερτσέτη.

 

 

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρώτη διασταύρωση «κρίνεται κυκλοφοριακά ανεπαρκής», λόγω της προβληματικής λειτουργίας του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, στην έλλειψη ορατότητας και τούς μεγάλους ενδιάμεσους χρόνους που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι στροφές από τον έναν δρόμο στον άλλο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και προβλήματα ασφάλειας στην κίνηση των πεζών και των οχημάτων».

Στη δεύτερη διασταύρωση, η οποία βρίσκεται μάλιστα στην είσοδο της πόλης συνυπάρχει μια συνεχής ροή οχημάτων σε ώρες αιχμής από την οδό Τερτσέτη, με ταυτόχρονες αριστερές στροφές και διαμπερείς κινήσεις των αυτοκινήτων που προέρχονται από τους άλλους δύο δρόμους, με το μεγάλο πλάτος της διασταύρωσης να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια.

Και τα δύο αυτά κυκλοφοριακά σημεία βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου και «παίζουν» σημαντικό ρόλο στην κυκλοφοριακή της οργάνωση.

Για την βελτίωση της κυκλοφοριακής λειτουργίας σε αυτά τα δύο σημεία λοιπόν αποφασίστηκε η διαμόρφωση δύο νέων κυκλικών κόμβων.

Πρώτος κόμβος

Ο πρώτος κόμβος θα γίνει στη συμβολή των οδών Καλλέργη, Δεληγιώργη, Παπαφώτη και Μαβίλη. Στην θέση της συγκεκριμένης διασταύρωσης θα διαμορφωθεί ένα κυκλικός κόμβος (round-about) με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων οχημάτων. Στον κυκλικό κόμβο θα μπαίνει η κυκλοφορία από τις οδούς Καλλέργη, Παπαφώτη και Δαγκλή, η οποία θα κατευθύνεται στις οδούς Μαβίλη, Καλλέργη και Δεληγιώργη όπως ισχύει και σήμερα.

 

 

Ο κυκλικός κόμβος θα έχει συνολική διάμετρο (κεντρική νησίδα και κυκλικός διάδρομος) 30 μέτρα, με μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 6 μέτρων και δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων οχημάτων.

Η επιλογή κυκλικού κόμβου σύμφωνα με την εισήγηση «έγινε, κυρίως για την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της διασταύρωσης, σε συνδυασμό με τα υψηλά κυκλοφοριακά φόρτία που διακινούνται μέσω των οδών Καλλέργη, Παπαφώτη και Δαγκλή, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, δίνοντας τη δυνατότητα κίνησης των οχημάτων προς όλους τους προορισμούς χωρίς καθυστερήσεις και με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, ο κυκλικός κόμβος με την νέα του μορφή θα συμβάλλει στην σημαντική μείωση των ταχυτήτων των οχημάτων, αναβαθμίζοντας και αισθητικά την περιοχή.

Δεύτερος κόμβος

Ο δεύτερος κόμβος θα πραγματοποιηθεί  στη συμβολή στη συμβολή των οδών Μαβίλη, Κυριαζή, Τερτσέτη. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται νότια του κέντρου της πόλης του Αγρινίου, σε μικρή απόσταση από τον προηγούμενα αναφερόμενο κόμβο.

 

Η επιλογή του κυκλικού κόμβου έγινε και σε αυτή την περίπτωση, κυρίως για την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της διασταύρωσης, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρτους που διακινούνται μέσω των οδών Καλλέργη, Παπαφώτη και Δαγκλή, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, δίνοντας τη δυνατότητα κίνησης των οχημάτων προς όλους τους προορισμούς χωρίς καθυστερήσεις και με ασφάλεια.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην θιγούν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες και όσο το δυνατόν οι κοινόχρηστοι χώροι.

Το σύνολο της δαπάνης της κατασκευής των κόμβων και τοποθέτησης της προβλεπόμενης σήμανσης, θα καλυφθεί, σύμφωνα με την απόφαση, από πιστώσεις του Δήμου Αγρινίου.

Ελπίζουμε σύντομα.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr