Αγρίνιο: Αναβίωσε το φαντασμαγορικό έθιμο των Χαλκουνιών (Videos – Photos)

Αγρίνιο: Αναβίωσε το φαντασμαγορικό έθιμο των Χαλκουνιών

Το θεαματικό έθιμο των χαλκουνιών, που αναβιώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά των Επιταφίων στο Αγρίνιο, και που ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αναβίωσε και φέτος, Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, με την παραδοσιακή του μορφή, στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Η ιστορία του εντυπωσιακού και χαρακτηριστικού για την πόλη μας εθίμου, χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες άναβαν τα χαλκούνια κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Μετά την απελευθέρωση, τα χαλκούνια παρέμειναν σαν έθιμο και σε κάποια περίοδο σαν ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριών της πόλης του Αγρινίου.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδια πυροτεχνήματα που αποτελούνται από ένα κοίλο χάρτινο κύλινδρο. Το ένα άκρο του διαμορφώνεται σε ακροφύσιο και το άλλο, αφού το χαλκούνι γεμίσει με μπαρούτι, σφραγίζεται πολύ καλά.

Αρκεί το πλησίασμα ενός αναμμένου τσιγάρου στο ακροφύσιο και το μπαρούτι αναφλέγεται, με αποτέλεσμα ένας χείμαρος φωτιάς να εκτοξεύται σε μεγάλη απόσταση. Το θέαμα είναι πανέμορφο, ιδιαίτερα όταν καίγονται πολλά χαλκούνια μαζί, ενώ οι χρήστες τους με διάφορες κινήσεις κάνουν το θέαμα της φωτιάς φαντασμαγορικό.

Το AgrinioTimes.gr σας μεταφέρει βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον «Χαλκουνοπόλεμο» στην Πλ. Δημοκρατίας στο Αγρίνιο:

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Σε κλίμα κατάνυξης η συνάντηση των Επιτάφιων