Αγρίνιο: Δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Photos)

Με την παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  όπου ο  Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο συμβολισμό της ημέρας:  «28 Οκτωβρίου 1940. Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας. Είναι η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσίγραφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά. Λίγα χρόνια αργότερα ο Γκράτσι, ο Ιταλός πρέσβης που επέδωσε το τελεσίγραφο στον Μεταξά, περιέγραψε τη σκηνή στα απομνημονεύματα του καταλήγοντας: «Έφυγα Υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Το Όχι το Μεταξά ήταν το Όχι ενός αδούλωτου Λαού. Η μικρή Ελλάδα όρθωσε το ανάστημα της και έγινε φωτεινό σημείο αναφοράς. Με σεβασμό και περίσσιο θαυμασμό, οι λαοί παγκοσμίως έκλιναν το γόνυ στην αναφορά των Ελλήνων. «…Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β’ Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη..».Σήμερα, τα παιδιά μας σήκωσαν τη σημαία ψηλά αποτίοντας φόρο τιμής στους πατριώτες που συνετέλεσαν στο μεγάλο θαύμα του Έπους του 1940. Τιμή και ευγνωμοσύνη στους ήρωες».

Ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός   ανέφερε σχετικά: «Αποτίουμε φόρο τιμής στις ηρωίδες και τους ήρωες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του έπους του 1940, οι οποίοι έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία του Έθνους. Σε όλους εκείνους που προέβαλλαν αντίσταση για να κυματίζει και πάλι η γαλανόλευκη σημαία μας. Ο αγώνας τους είναι παράδειγμά για τις νεότερες γενιές. Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τελευταία φάση του κορωνοιού ώστε να θωρακίσουμε την άμυνα της κοινωνίας. Χρόνια Πολλά».