Αγρίνιο: Διάλεξη του Κώστα Ζουράρι στο Πανεπιστήμιο για την «Αειφόρο Ισοπολιτεία» (Photos)

Στον χώρο του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 5 Απριλίου 2023 διάλεξη μέσω της οποίας οι κάτοικοι της πόλης ενημερώθηκαν για την αειφορική ανάπτυξη.

Μέσα από τη διάλεξη με θέμα «Αειφόρος Ισοπολιτεία» οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τον πολιτειολόγο Κώστα Ζουράρι για τη διαχρονική αξία της αειφορικής ανάπτυξης αλλά και την εξάρτηση της αειφορίας από τον τρόπο που λειτουργεί το κεφαλαιοκρατικό σύστημα διανομής πλούτου και αγαθών που παράγει αδικία.

Ο κ. Ζουράρις με τον χειμαρρώδη λόγο του που περιελάμβανε… Κενταύρους, ορθόδοξα μοναστήρια και κοινοβιακή ζωή, τις πρώτες κοινωνίες χωρίς γραφή, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις για λιγότερη εργασία και διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών, πέρασε από την αρχαία ιερουργία στον προβληματισμό της εποχής για το αν ο κόσμος που έχουμε φτιάξει μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τους τωρινούς όρους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του υπό ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκου Κούτσια η θεματική της σειράς των σεμιναρίων της πρώτης χρονιάς του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας θα αφορά στην «Αειφορία» (συμβολικά, μιας και σχετίζεται άμεσα με τον τίτλο του Τμήματος),η οποία θα εξεταστεί στις διάφορες πτυχές της. Οι προσκεκλημένοι γι‘ αυτό τον λόγο εισηγητές θα είναι αξιόλογες προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών, της πολιτικής, της διοίκησης κ.λπ.

Ο όρος Αειφορία αναφέρεται για πρώτη φορά στον Σοφοκλή και έχει υιοθετηθεί από την επιστήμη της δασοπονίας ως μια συγκεκριμένη μέθοδος διαχείρισης του δάσους, κατά την οποία «όταν αφαιρείται από το δάσος όγκος ξύλου ίσος ή και λιγότερος με αυτόν που έχει παραχθεί κατά το θεωρούμενο διάστημα, λέγεται ότι το δάσος αειφορεί» (Αγγελίδης και άλλοι, 2004).

Η σειρά αυτή των σεμιναρίων, που οργανώνεται από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, ακολουθεί τα πρότυπα Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε διεθνές επίπεδο, όπου οργανώνονται τέτοιου είδους σεμινάρια με σκοπό την ενίσχυση του ακαδημαϊκού ρόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός πόλου σκέψης, προβληματισμού και επικοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται ευρύτερα με σύγχρονα θέματα έρευνας και εκπαίδευσης στη γεωργία, και πως αυτή διαμορφώνεται ώστε να καλύψει τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος

· σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει,

· σε ένα περιβάλλον που στις μέρες μας η προστασία του αποκτά ιδιαίτερη σημασία,

· σε ένα περιβάλλον που θα πρέπει να είναι μέρος, ως μια ισχυρή συνιστώσα, της παραγωγικής διαδικασίας για να επιτευχθεί τελικά το «Αειφόρο».

Στη δεύτερη αυτή διάλεξη, η πρώτη έγινε από τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, Χαράλαμπο Κασίμη, για τη νέα Κ.Α.Π. και το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, μίλησε ο γνωστός πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις, όπως προαναφέραμε, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων τόνισε πως:

«ένα από τα θεμελιώδη κοινωνικά προτάγματα στην εποχή της αδιαμφισβήτητης πλέον κλιματικής αλλαγής με τις αναπόφευκτες συνέπειες της (φαινόμενα λειψυδρίας, διάβρωση των εδαφών, καταστροφή δασών) κλπ, είναι η απόρριψη του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο βασιζόμενο στην υπερεκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και την υπερκατανάλωση, είχε ως αποτέλεσμα τα ορατά πλέον αδιέξοδα που απειλούν την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη Γη.

Πιστεύουμε πως η αειφόρος ανάπτυξη οφείλει κυρίως να προωθεί την δικαιοσύνη και την ισότητα, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή και να αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο, με αυτονόητο τον αποκλεισμό κάθε επιβλαβούς κερδοσκοπικής πρακτικής στην ανάπτυξη του πλανήτη μας. Συνεπώς για εμάς, η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι απλώς πολιτική ή οικονομική προτεραιότητα, αλλά πάνω απ’ όλα ηθική υποχρέωση μας έναντι των μελλοντικών γενεών».

Το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στοχεύει να «χτίσει» γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα στην περιοχή και γι’ αυτό διοργανώνεις διαλέξεις με τέτοια ευρύτητα.

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: «Πάρτυ στο Μαντρί»: Το θεατρικό έργο χαρακτήρων της Χρ. Γεωργούση στο Παπαστράτειο Μέγαρο