Αγρίνιο – «Ελληνίς»: «Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου»

Μέσα σε μια (τυπικά αστική) δυτική κοινωνία υπό κατάρρευση, με τη βία να εκδηλώνεται με συνεχείς δολοφονίες, βομβαρδισμούς, αεροπειρατείες και κάθε λογής βιαιοπραγίες και να δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρακμής και χάους, ο Ματιέ, ένας ευυπόληπτος Γάλλος μεσήλικας, θα ποθήσει την Κοντσίτα, τη νεαρή Ισπανίδα καμαριέρα του, και θα κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει.

Ο Λουίς Μπουνιουέλ βάζει μέσα στο κινηματογραφικό του βλέμμα μια γυναίκα και ένα νευρόσπαστο του 19ου αιώνα και καταγράφει πάνω στο σελιλόϊντ μια αναγωγή όλων των εμμονών του. «Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου» (Cet Obscur Objet du Désir), είναι εδώ,και προβάλλεται απόψε το βράδυ, στις 9:30, στο Δημοτικό κινηματογράφο «Ελληνίς».

Η ταινία γυρίστηκε στη Γαλλία και την Ισπανία το 1977.

Είναι μια κινηματογραφική παραγωγή του Σερζ Σίλμπερμαν, της οποίας το σενάριο, εκτός από τον Μπουνιουέλ, συνυπογράφει και ο Ζαν-Κλοντ Καριέρ, ενώ η φωτογραφία είναι του Εντμοντ Ρισάρ. Το μοντάζ έκανε η Ελέν Πλεμιανκίοφ και πρωταγωνιστούν ο Φερνάντο Ρέι, η Καρόλ Μπουκέ και η Αντζελα Μολίνα.

Κι όλα αυτά για να χωρέσουν μέσα σε 102 λεπτά κινηματογραφικού χρόνου, το έργο ενός δημιουργού, ο οποίος δηλώνει στα ογδόντα του χρόνια ελεύθερος και απαλλαγμένος από τις σεξουαλικές του ορμές . Και μπορεί ο ίδιος να έφυγε από τη ζωή έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, το συνολικό έργο του, όμως, θα παραμείνει στο διηνεκές ως ένα σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, ιδανικά εμπρηστικό.

H ώρα έναρξης της προβολής όπως προαναφέραμε, είναι 9:30 το βράδυ, η διεύθυνση του «Ελληνίς» είναι  Μπότσαρη 4,  η Γενική Είσοδος 3 ευρώ και τα τηλέφωνα 26410 56754 και 26410 44345