Αγρίνιο: Εντυπωσιάζει το έργο των κοινωνικών δομών (Ηχητικό)

Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» οφείλει η κοινωνία του Αγρινίου προς το πραγματικά τεράστιο έργο ευαισθησίας, φροντίδας, αλληλεγγύης και πολιτισμού που επιτελούν καθημερινά οι κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου και κυρίως στο προσωπικό και στα στελέχη που καθημερινά περικλείουν στην αγκαλιά τους έναν μεγάλο αριθμό ευάλωτων συμπολιτών μας.

Σήμερα, στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου στον «Antenna Star Radio FM 103.5» μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής. η παιδοψυχολόγος της δομής Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών Μαριαλένα Λιόκαυτου και ο κοινωνικός λειτουργός της δομής Αστέγων Ευθύμιος Καραγεώργος όπου παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια τη καθημερινή λειτουργία όλων των δομών ενώ ανέδειξαν την αγάπη και τη στοργή με την οποία προσεγγίζουν όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη στήριξης και θαλπωρής.

 

Η Δομή Αστέγων 

Η φιλοξενία στις Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου εντάσσεται στην πολιτική της προσωρινής – μεταβατικής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δεν αποκτά σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα.

Στόχος είναι η κινητοποίηση, η κοινωνική επανένταξη και η μετάβαση των επωφελούμενων σε ανεξάρτητες μορφές στέγασης. Η δομή αυτή απευθύνεται σε άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ιδίως σε αυτούς που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, σε ιδρύματα και σε άλλες κλειστές δομές σε ακατάλληλα καταλύματα και είναι αυτοεξυπηρετούμενα.

 

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

Στον Ξενώνα βρίσκουν καταφύγιο γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια.

Ο Ξενώνας στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, διοικητικό υπάλληλο) καθώς και από δύο υπαλλήλους καθαριότητας κι έναν φύλακα. Παρέχεται ασφαλή διαμονή στις γυναίκες και τα παιδιά τους προστατεύοντας τους από το θύτη και απομακρύνοντας τους από την εστία κρίσης.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών δύναται να φιλοξενήσει είκοσι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Διαθέτει έξι δίκλινα δωμάτια, ένα τετράκλινο δωμάτιο, ένα δίκλινο δωμάτιο ΑμΕΑ με ατομικό μπάνιο για άτομο με ειδικές ανάγκες, τρεις κουζίνες-τραπεζαρίες, έναν χώρο ψυχαγωγίας και τρία μπάνια. Η παραμονή κάθε γυναίκας στον ξενώνα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Ο Ξενώνας , ακόμα, παρέχει τη δέουσα ψυχοκοινωνική στήριξη ώστε οι γυναίκες αυτές να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε νέες βάσεις.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη: