Αγρίνιο: Εντυπωσιάζουν οι «Εικόνες Ψυχής» της Ε. Χριστοδούλου (Photos)

Με επιτυχία πραγματοποιείται η εικαστική παρέμβαση με θέμα «Εικόνες ψυχής» της Έλλης Χριστοδούλου και του Αντώνη Χαμαλέτσου, η οποία διοργανώνεται με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» (10 Οκτωβρίου) με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού οργανισμού «Σκοπός Ζωής». Η εικαστική παρέμβαση φιλοξενείται στην Παλαιά Αγορά του Δήμου Αγρινίου έως τις 18 Οκτωβρίου (19:00 – 22:00) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου. 

Η Έλλη Χριστοπούλου make up artist πρωταγωνιστεί στους καμβάδες, και με την βοήθεια του μακιγιάζ και του body painting, φωτογραφίζεται από τον Αντώνη Χαμαλέτσο, αποτυπώνοντας σε κάθε καμβά και μια ψυχική διαταραχή.

 

 

Στόχος της εικαστικής παρέμβασης είναι η αφύπνιση όλων μας απέναντι στις ψυχικές ασθένειες, το στίγμα που φέρουν σε όποιον υποφέρει, ο αποκλεισμός, η απομόνωση, ο ψίθυρος και το θέμα taboo μέσα στις οικογένειες που κάποιο μέλος υποφέρει. Ο πόνος όποιου νοσεί, το “άδειασμα”, η αναμέτρηση με τον ίδιο του τον εαυτό. Η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η ανορεξία…δεν είναι μακριά μας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα, όσο κι αν μας πληγώνουν. Μπορούμε μόνο να μείνουμε δίπλα σε όσους υποφέρουν, να στηρίξουμε τις οικογένειές τους, να τους απλώσουμε το χέρι σε ένδειξη συμπαράστασης.

Η καλλιτεχνική απεικόνιση κάθε ασθένειας: κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, άνοια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μεταιχμιακή-οριακή διαταραχή, αγοραφοβία, ναρκισσισμός, νευρική ανορεξία και διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, με τη δύναμη της τέχνης που παίρνει τα ηνία για άλλη μια φορά, προκειμένου να συμφιλιώσει το κοινό με τις ψυχικές διαταραχές που είναι υπαρκτές και ζωντανές γύρω μας.

 

 

Σε μια κατάθεση ψυχής η Έλλη Χριστοδούλου και ο Αντώνης Χαμαλέτσος με συνοδοιπόρο τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Σκοπός Ζωής» παρουσιάζουν μια σειρά από σύγχρονα έργα τέχνης που συνοδεύονται από κείμενα και λόγια λογοτεχνών, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: «Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ταμπού».

 

 

Επιφανείς πολίτες του Αγρινίου, σημαντικοί παράγοντες της πόλης, φίλοι της τέχνης, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς βρίσκονται στην έκθεση κάθε απόγευμα για να γνωρίσουν την καλλιτέχνη, να συνομιλήσουν με τα έργα τους, να μοιραστούν την αγαλλίαση που φέρνει η έκφραση στην ψυχή του ανθρώπου, ο τρόπος που φωνάζει όταν σιωπά.