Αγρίνιο: Ευρυαγγείες – Αποτελεσματική θεραπεία (Photos)

Σκληροθεραπεία:

Η σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται για  πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη και την Αμερική, ως μια μη χειρουργική τεχνική.  Είναι ασφαλής και επιτυχημένη μέθοδος που έχει σαν σκοπό την εξάλειψη των  ευρυαγγειών και υποδόριων φλεβών που ανεπαρκούν με την έγχυση σκληρυντικών ουσιών.

Τεχνική: 

Η τεχνική σκληροθεραπείας που εφαρμόζουμε αφορά την πλέον διαδεδομένη και ασφαλή μέθοδο της έγχυσης αφρού με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση (UltrasoundGuidedfoamSclerotherapy).

Η έγχυση της σκληρυντικής ουσίας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι μια ασφαλής μέθοδος, αφού ελέγχουμε την είσοδο  του άκρου της βελόνας στην υπό θεραπεία φλέβα, ακόμα και όταν αυτή βρίσκεται βαθύτερα και δεν είναι ορατή. Έχουμε επίσης  επίβλεψη στην περιοχή έγχυσης του φαρμάκου, ώστε να εξαλείφονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Μετά από κάθε συνεδρία σκληροθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, το χρονικό διάστημα κρίνεται κατά περίπτωση. 

Εφαρμογή:

  • Σκληροθεραπείαευρυαγγειών και φλεβεκτασιών (Microsclerotherapy).
  • Σκληροθεραπεία των μεγάλων αντιαισθητικών κιρσών και ολόκληρου του ανεπαρκούντος φλεβικού άξονα. 
  • Σκληροθεραπεία αφρού με χρήση υπερήχων σε κιρσούς που υποτροπίασαν, μετά από χειρουργική θεραπεία.
  • Σκληροθεραπεία διατιτραινουσών φλεβών για επούλωση φλεβικών ελκών (Sclerotherapy of perforators).
  • Σκληροθεραπεία συγγενών φλεβικών δυσπλασιών και φλεβικών αιμαγγειωμάτων

 

Αντενδείξεις: 

Απόλυτη αντένδειξη για σκληροθεραπεία είναι σε ασθενείς με γνωστή αλλεργία στο φαρμακευτικό σκεύασμα (σκληρυντική ουσία) και σε ασθενείς με σοβαρή ή/και οξεία συστηματική νόσο. Σοβαρές επιπλοκές μετά από σκληροθεραπεία είναι σπάνιες και αν αυτές εμφανισθούν είναι ήπιες και συνήθως παροδικές. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η μελάχρωση του δέρματος, δηλαδή προσωρινή δυσχρωμία κατά μήκος της πορείας της φλέβας, εμφανίζεται ως καφέ γραμμή στο υπερκείμενο δέρμα, η οποία εξαφανίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα, σπανιότερα μπορεί να καθυστερήσει. Οφείλεται σε περιαγγειακή φλεγμονή και εναπόθεση αιμοσιδηρίνης και αναφέρεται ότι συμβαίνει σε 2% – 80% των περιπτώσεων. Αλλεργικές αντιδράσεις (κνίδωση, αίσθημα δύσπνοιας) είναι εξαιρετικά σπάνιες με το φάρμακο που χρησιμοποιούμε.

Αποτέλεσμα: 

Κατά την εφαρμογή του σκληρυντικού μέσου θα παρατηρήσουμε την ευρυαγγεία να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κρατάει από κάποιες ημέρες έως και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Το ορατό της όμως αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό μετά από 4 ως 6 εβδομάδες. Το εύρος, το πλήθος αλλά και η ανταπόκριση στη θεραπεία των ευρυαγγειών και των φλεβεκτασιών αλλά και των κιρσών του κάθε ασθενή, θα καθορίσουν και τον αριθμό των συνεδριών, ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Πλεονεκτήματα Σκληροθεραπείας:

H Σκληροθεραπεία είναι μία απλή μέθοδος και πολύ καλά ανεκτή για τον ασθενή.

Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται με ασφάλεια σε ιδιωτικά ιατρεία, σε μικρό χρονικό διάστημα ( έως 30 λεπτά) και δεν απαιτείται αναισθησία ή νοσηλεία.

Δεν είναι επώδυνη μέθοδος, πέραν της χρήσης κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης  δεν επιβάλλεται στον ασθενή κάποια προφύλαξη ή περιορισμός στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η μέθοδος όταν εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένους Ιατρούς (Eπεμβατικούς Αγγειοακτινολόγους)  και όταν εκτελείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση μπορεί να δώσει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Θεραπεύει εύκολα φλεβικές παθήσεις που στο πρόσφατο παρελθόν απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση ή δεν θεραπευόταν.

 

Βασίλειος Κούκουνας MD, Phd, GSIR

Κύπρου 19, Αγρίνιο 

Τηλ.: 2641020207 Κιν. : 6972693522