Αγρίνιο: Στα φαρμακεία τα Self Tests – Αρχίζει η διανομή σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς (Photos)

Από χθες το βράδυ βρίσκονται στα φαρμακεία του Αγρινίου τα Self Tests. 

Ξεκινά από σήμερα, από τα φαρμακεία του Αγρινίου η διάθεση των self tests σε μαθητές των Λυκείων και εκπαιδευτικούς.

Ήδη, από χθες βράδυ, έγινε γίνει ο εφοδιασμός των φαρμακείων (75 τεστ ανά φαρμακείο) ενώ άνοιξε και η πλατφόρμα η οποία θα δέχεται μόνο αιτήσεις για χορήγηση των τεστ από εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείων μιας και τη Δευτέρα ξεκινούν και πάλι η λειτουργία των λυκείων.  

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 επαναλειτουργούν τα Λύκεια.

Προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας:

1. Διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-tests) δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

2. Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

3. Η προμήθεια των τεστ.

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορούν μαθητές κα Λυκείου να το παραλάβουν από την Παρασκευή 9/4 . Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15/4.

4. Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων https://self-testing.gov.gr.

5. Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Γονείς, κηδεμόνες και μαθητές θα παραλαμβάνουν δωρεάν το
self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το
αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-
testing.gov.gr στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

6) Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;
1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της
πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr [5]. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

7) Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;
1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr [5], με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr [5].
2. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το
πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Τέλος, προβλέπεται η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουμε
ήδη λάβει, όπως:
– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς
χώρους,
– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες
δραστηριότητες,
– η χρήση αντισηπτικών,
– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,
εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.