Στο Αγρίνιο κάποτε… Εμπορική Σχολή (Photos)

Στο Αγρίνιο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λειτούργησε η Εμπορική Σχολή. Η Εισαγωγή γίνονταν με εξετάσεις μετά το δημοτικό σχολείο όπως ακριβώς και στα γυμνάσια. Σαν Εμπορική Σχολή λειτούργησε έως το 1962 περίπου που ονομάστηκε Οικονομικό Γυμνάσιο.

Η Εμπορική Σχολή στεγάζονταν σέ ένα κτήριο που υπήρχε στην οδό Αγίου Χριστοφόρου 5. Δεν έχω δει και δεν ξέρω αν υπάρχουν φωτογραφίες του κτηρίου αυτού που φυσικά κάποια στιγμή κατεδαφίστηκε για να αναγερθεί πολυκατοικία στη θέση του.

Υπήρξα μαθητής στην εμπορική σχολή για ένα χρόνο περίπου το 1961. Την επόμενη χρονιά η σχολή, σαν Οικονομικό Γυμνάσιο πλέον, μεταφέρθηκε στο κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου που ήταν στην οδό Βλαχοπούλου (κάλυπτε μέρος της πλατείας Δημάδη).

Μετά από ένα μεγάλο σεισμό, το 1965 νομίζω, το σχολείο μεταφέρθηκε για λίγο διάστημα στη σχολή Μαθητείας που ήταν στη οδό Τσαλδάρη και στη συνέχεια στην αρχή της σημερινής οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Μετά από ένα χρόνο εκεί μεταφέρθηκε στην Οδό Στράβωνος όπου μετά την κατάργηση την Οικονομικών Σχολείων μετονομάστηκε 5ο Γυμνάσιο Αγρινίου που τα τελευταία χρόνια στεγάζεται σε ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στην Οδό Γούναρη.

Πλάτειασα λίγο, ανθρώπινη αδυναμία βλέπετε….

Τέλος πάντων. Παραθέτω μία φωτογραφία του 1962 με λήψη από το παράθυρο του πατρικού σπιτιού στην οδό Ισκου 9. Στην μερική άποψη της πόλης είναι σημειωμένη η Εμπορική Σχολή. Αν υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες με την Εμπορική Σχολή καλό θα ήταν να αναρτηθούν.

Κείμενο – Φωτογραφία: Γιάννης Γιαννακόπουλος