Αγρίνιο: Καταργούμε τα γεγονότα και αναδεικνύουμε τους συμβολισμούς

Σήμερα θα σας πω μια ιστορία που μου εκμυστηρεύτηκε ένας συντοπίτης μας.

Ο Γιάννης, λοιπόν, βρέθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει για ένα βράδυ έναν αγαπημένο του καθηγητή από την εποχή που φοιτούσε στο Πολυτεχνείο.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Μετά την άφιξη του φιλοξενούμενου και αφού πρώτα τον οδήγησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου θα διανυκτέρευε, κατευθύνθηκαν μαζί σε ένα από τα καλά φαγάδικα του κέντρου της πόλης.

Εκεί άρχισε με όλο του τον ενθουσιασμό να μιλάει στον φιλοξενούμενό του, για την περιοχή και τα κάλλη της.

Και τι δεν του είπε; Του είπε για την Τριχωνίδα και για τον πλούτο της, για το Παναιτωλικό και τα νερά του, για την Αιτωλοακαρνανία, αυτό το μεγάλο πάρκο των νερών και της φύσης, κυρίως όμως για τον πατέρα όλων των πηγών και των νερών, τον Αχελώο και τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας για την μη εκτροπή του στη Θεσσαλία.

Κι αφού έφαγαν, πήραν το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο.

Διασχίζοντας την κεντρική πλατεία της πόλης, ο καθηγητής σταμάτησε.

– Να σε ρωτήσω κάτι, ρε Γιάννη, του είπε. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι αυτή είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Πού είναι λοιπόν, όλα αυτά που μου περιέγραψες πριν; Πού είναι τα πλατάνια, πού είναι τα νερά, πού είναι ο Αχελώος;

Ορίστε κ. καθηγητά, του απάντησε ο Γιάννης με καμάρι, δείχνοντάς του το μεγάλο ψηφιδωτό στο κέντρο της πλατείας που αναπαριστά την πάλη του Αχελώου με τον Ηρακλή και αποτελεί το δημόσημο του Αγρινίου.

Ο καθηγητής έμεινε για λίγο σκεπτικός κοιτώντας το έργο.

Καταπληκτικό, Γιάννη, είπε. Καταπληκτικό! Καταργήσατε το γεγονός και αναδείξατε τον συμβολισμό!

Αλήθεια! Πόσες φορές σ’ αυτή την πόλη δεν καταργήσαμε τα γεγονότα για να αναδείξουμε τους συμβολισμούς τους και μάλιστα τις περισσότερες απ’ αυτές με κακόγουστα ματαιόδοξο τρόπο;


«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr