Αγρίνιο: Κλειστόν λόγω ανοίγματος;

Την ώρα που τα πάντα σε τούτη την πόλη κλείνουν  η πόλη παραμένει ανοικτή στην Covid-19 και τη διασπορά της.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Τα καταστήματα εστίασης, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εμβολιαστικές γραμμές… τα πάντα κλείνουν.

Κοντά σ’ όλα αυτά και για άλλους λόγους κλείνουν και οι πανεπιστημιακές σχολές.

Η πινακίδα «κλειστόν» έχει μπει κάτω από την πινακίδα που γράφει «Αγρίνιο».

Παρά ταύτα η πόλη συνεχίζει να γεμίζει και να αδειάζει κάθε μέρα με τους κατοίκους της ενδοχώρας και να μεταλαμπαδεύει τον ιό στις τριγύρω κοινότητες. Εκτίμηση είναι, όχι είδηση.

Είναι ίσως η μόνη σκέψη που μπορεί να σταθεί και να ερμηνεύσει αυτή την ανεξέλεγκτη διασπορά.

Χτες τα κρούσματα που έδωσε το Αγρίνιο σύμφωνα με την απογευματινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ήταν τριάντα τρία (33), το Παναιτώλιο τέσσερα (4), τα Καλύβια δύο (2), ο Άγιος Βλάσης ένα (1).

Οι παραπάνω κοινότητες, επίσημα τουλάχιστον, πριν από δέκα με δεκαπέντε μέρες ήταν περιοχές non covid.

Την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε ιδιαίτερη αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και για τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού: «Έκκληση προς τους κατοίκους και επισκέπτες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων έναντι της Covid-19, απηύθυνε, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς», έλεγαν οι ειδήσεις στον ημερήσιο, ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και αν εξαιρέσει κανείς τις δύο πόλεις του νομού της Αιτωλοακαρνανίας και την Ορεστιάδα, όλες οι άλλες περιοχές ήταν νησιά: Κέρκυρα, Σκιάθος, Ικαρία, Πάτμος, Νάξος, Κάρπαθος ή κοινότητα νησιού (Μυλοπόταμος Ρεθύμνου).

Είναι μάλλον σίγουρο ότι το ιικό φορτίο και οι δείκτες μέτρησης της διάδοσης δεν ήταν ίδιοι στις παραπάνω περιοχές ήταν όμως φορτωμένοι. Στο όνομα λοιπόν του τουρισμού «μαζί με τα χλωρά κάηκαν και τα ξερά».

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο  τον περασμένο Οκτώβριο, θα «είχαμε φάει» τέτοιο κλείσιμο που ακόμα σήμερα δεν θα το πιστεύαμε.

Όπως γράψαμε λοιπόν και σε προηγούμενη ανάρτησή μας σε αυτή στήλη: Η δημόσια υγεία του Αγρινίου επαφίεται στον πατριωτισμό των Αγρινιωτών.


«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr