Αγρίνιο: Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου «Π. Καρασεβδάς – Τρεις ζωές» των Κ. Τσιακανίκα και Ν. Χούτα (Videos – Photos)

Οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων » παρουσιάζουν αυτή την ώρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσία πλήθος κόσμου το βιβλίο των Κωστή Τσιακανίκα και Νίκου Χούτα «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές».

Πρόκειται για ένα ιστορικό αφιέρωμα στον Ολυμπιονίκη που έβαλε την δική του σφραγίδα στην πιο θυελλώδη περίοδο της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Η έκδοση τιμά τον στρατιωτικό που έφτασε στον βαθμό του Υποστρατήγου επ΄ανδραγαθία, μαχόμενος ηρωικά στην Κρήτη, στη Β. Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Μικρά Ασία, τον πολιτικό-συνιδρυτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων που αντιστάθηκε στους αρνητές της Δημοκρατίας και τον αθλητή που διοίκησε με επιτυχία τον Πανελλήνιο και τον Παναθηναικό, υμνώντας την ευγενή άμιλλα και το Ολυμπιακό πνεύμα…

Αγρίνιο: Ο Κωστής Τσιακανίκας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές»

Συγκινημένος ο Αγρινιώτης Κωστής Τσιακανίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των προσωπικοτήτων της τοπικής ιστορίας. Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακός το 1877 και πέθανε στο Αγρίνιο το 1946. Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων και βουλευτής και με σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες:

«Σε μια εποχή που αναζητά πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση, σε μια εποχή που αναζητά πολιτικούς που λένε λίγα και πράττουν πολλά, αναδείξαμε την πολυμήχανη και πολυσχιδή προσωπικότητα του αγωνιστή Καρασεβδά. Ήρθε η στιγμή να διδαχτεί και η τοπική ιστορία στα σχολειά μας. Όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία που μετρά οκτώ Πρωθυπουργούς και δεκάδες ήρωες στην Επανάσταση του 21,στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους αλλά και την πιο πρόσφατη ιστορία. Τοπική ιστορία πρέπει να διδάσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας»

Αγρίνιο: Ο Νίκος Χούτας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές»

Ο Νίκος Χούτας ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό αφιέρωμα στη ζωή του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη, Στρατιωτικού και Πολιτικού που διέτρεξε μισό αιώνα πυκνής δημόσιας διαδρομής στα αθλητικά, πολεμικά και πολιτικά πεδία: «Ο Καρασεβδάς πέθανε στο Αγρίνιο τέτοιες μέρες πριν από 77 χρόνια έχοντας διαγράψει μια θυελλώδη πορεία ζωής. Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στη σημαντικότερη προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα».

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συνεχάρη τους συγγραφείς για την ενδελεχή έρευνα για μια σημαντική προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας: «Θα ήθελα εκπροσωπώντας τους Αγρινιώτες να σας ευχαριστήσω γιατί εργαστήκατε με κόπο γι αυτό το λεύκωμα. Tο βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό. Ξεδιπλώνει τη συγκλονιστική πορεία ενός σπουδαίου Αιτωλοακαρνάνα που βρέθηκε στη δίνη συνταρακτικών γεγονότων. Αλλά και κάτι περισσότερο. Μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία, μέσα από σπάνια αρχεία και μαρτυρίες, να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μιας ταραγμένης περιόδου».

Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων

Φώτης Ζησιμόπουλος, Πρωταθλητής Σπάρταθλον

Σάββας Καλεντερίδης, Εκδότης

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Δημοσιογράφος Νίκος Ρογκάκος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να προβληθούν και αποσπάσματα του βιβλίου από τους καταξιωμένους ηθοποιούς: Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Ζουγανέλη και Λεωνίδα Κακούρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.