Αγρίνιο: Με μεγάλο ενδιαφέρον η Hμερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα (Photos)

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο της Δ/νσης  Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία  με το ΕΔΔΥΠΠΥ, την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) & τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαρτίου Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «ΜΕΛΙΤΗ» στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), ξεκίνησε στους Δήμους – μέλη του Δικτύου πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «μελίτη».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματκού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT),μέσα από τη διενέργεια ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, μίλησε το μέλος της ΕΝΘΕ, ειδικός πνευμονολόγος Λάμπρος Λαμπρόπουλος και το μέλος του ΙΣΑ, παθολόγος – ογκολόγος Μαρία Πρεβεζάνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα, ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

sinidisi.gr