Αγρίνιο: Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων ενημερώνουν το Επιμελητήριο για φαινόμενα παράνομης μεσιτείας

Επειδή το φαινόμενο της παραμεσιτείας, δηλαδή της διαμεσολάβησης στην σύναψη σύμβασης πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου από πρόσωπο που στερείται της νόμιμης άδειας γι αυτό, έχει καταντήσει μάστιγα, γνωστοποιούμε στο Επιμελητήριο, στις αρμόδιες αρχές και στους πολίτες τα εξής:

«Ο Νόμιμος Σύμβουλος Ακινήτων έχει άδεια κτηματομεσίτη καταχωρημένη στο Επιμελητήριο, έχει αριθμό ΓΕΜΗ. Η παραμεσιτεία ευδοκιμεί από «στόμα σε στόμα», από δήθεν ανθρώπους της πιάτσας που υποτίθεται ότι γνωρίζουν ευκαιρίες, είναι παράνομη, συνιστά φοροδιαφυγή και ποινικά.

Όποιος ενεργεί παράνομη μεσιτεία, σύμφωνα με το νόμο 4072/2012, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 χρόνια ή με χρηματική ποινή 5.000 € έως 30.000€ ή και τα δυο.

Απ’ την παραμεσιτεια πλήττεται ο κλάδος των νόμιμων μεσιτών, που υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό, το κράτος έχει απώλεια εσόδων από «μαύρες» συναλλαγές και οι πολίτες κινδυνεύουν να εξαπατηθούν απο επιτήδειους, απ τους οποίους δεν μπορούν να αναζητήσουν ευθύνες.

Το Απρίλιο του 2020, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για φαινόμενα παράνομης μεσιτείας, μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία διατάχθηκε μετά από καταγγελία νόμιμων μεσιτών. Εάν συνεχιστούν και στην περιοχή μας τέτοια κρούσματα θα κινηθούμε ανάλογα».

Οι Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων:

Ευστράτιος Καλύβας

Θεώδορος Κουβέλης

Βούλα Μπανιά-Κουτέρη

Αλεξάνδρα Κανή-Καραχρήστου