Αγρίνιο: Η Συνάντηση των Επιταφίων στην Πλ. Δημοκρατίας (Videos – Photos)

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε φέτος, μετά από δύο χρόνια, η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλης.

Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο οποίος στο μήνυμα του προς τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους συμμετέχοντας με κατάνυξη στη λιτάνευση των Επιταφίων ανέφερε ότι όλες οι γενιές των ανθρώπων δοξάζουν τον Χριστό ως νικητή του θανάτου. Και σε αυτήν εδώ την πόλη, σε αυτή την πλατεία και παλαιότερα και σήμερα και το 1944 στο μαρτυρικό τότε Αγρίνιο, αλλά και τώρα μαζεμένες όλες οι γενιές, μικροί και μεγάλοι ψάλλουν τα εγκώμια και δοξάζουν τον Χριστό γιατί είναι ή ζωή των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε το ερώτημα «γιατί να υπάρχουν τα όντα και όχι το τίποτα;». Στην εποχή μας υπάρχει το ερώτημα «πώς θα ζήσω;» Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το ερώτημα είναι πολλές. Ο διαφωτισμός απάντησε με τη φράση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την σκέψη. Ο υλισμός έδωσε την απάντηση «καταναλώνω, άρα υπάρχω». Ο Ντοστογιέφσκι ταύτισε την ύπαρξη με τον πόνο, λέγοντας «πάσχω άρα υπάρχω». Η ορθόδοξη Εκκλησία δίνει την απάντηση «αγαπώ άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την αγάπη. Ο Θεός μας έδειξε την αγάπη, μια αγάπη η οποία είναι θυσιαστική και μαρτυρική.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του τόνισε ότι στην εποχή μας που κυριαρχεί το σύνθημα: «ο θάνατος σου η ζωή μου», ο Χριστός μας λέει «ο θάνατος μου η ζωή σου» και ευχήθηκε καλή Ανάσταση, με έξοδο από τα πάθη και την φιλαυτία.

Οι ιστοσελίδες του «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr) σας μεταφέρουν βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση των Επιταφιών στην Πλ. Δημοκρατίας στο Αγρίνιο:


«Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr)