Αγρίνιο: Το «Ταφικό Έθιμο» αναβίωσε για πρώτη φορά από τον Σύλλογο Ποντίων (Photos)

Ένα πολύ παλιό έθιμο των Ποντίων, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας, σήμερα Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022, από τον Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς».

Το «Ταφικό Έθιμο», ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στον Πόντο, ως αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της αναστάσιμης περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κοιμητήριο του ποντιακού χωριού Ματσούκι.

Για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι η συνέχιση των εθίμων και παραδόσεων που έφεραν οι πρόγονοι από τις πατρογονικές εστίες.

Το έθιμο ξεκίνησε με τρισάγιο και μετά όσοι έχουν τους αγαπημένους του στο κοιμητήριο, έστρωσαν Πασχαλινό τραπέζι, στο χώρο του Κοιμητηρίου, με τη συνοδεία παραδοσιακών Ποντιακών τραγουδιών.

«Είναι μια ημέρα χαράς, συμβαδιζουμε με την ορθόδοξη πίστη εορτάζοντας την Ανάσταση με τα προσφιλή μας πρόσωπα που δεν είναι στην ζωή, αφού μέχρι την Πεντηκοστή οι ψυχές τους είναι μαζί μας. Άλλωστε ο θάνατος προηγείται της Ανάστασης που σήμερα την βιώσαμε», μας εξηγεί ο Πρόεδρος του Σύλλογου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς» κ. Δήμος Σιδηρόπουλος.