Η Αγρινιώτισσα δικηγόρος Εύα Ξευγένη μιλάει στην ΕΡΤ1 για τη χονδροφοβία

Στο πλατό της ΕΡΤ και στην εκπομπή “Στούντιο 4” φιλοξενήθηκε η ακτιβιστική ομάδα Fat Unicorns, γνωστή για τη δράση της κατά των σωματικών διακρίσεων και της χοντροφοβίας.

Ενεργό μέλος της ομάδας είναι η Αγρινιώτισσα Εύα Ξευγένη, δικηγόρος με ακτιβιστική δράση σε ζητήματα διαθεματικού φεμινισμού και έμφυλης ισότητας, η οποία δήλωσε ότι είναι σημαντικό να απενοχοποιηθεί η λέξη “χοντρός” σαν κάτι το προσβλητικό.

Είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ προσωπικά το “χοντρή” το χρησιμοποιώ περιγραφικά, δεν έχει οποιαδήποτε νότα υποτίμησης όταν αναφέρομαι στο άτομό μου, και γενικότερα στα χοντρά άτομα. Αυτό ισχύει γενικότερα για το στίγμα το οποίο υπάρχει για το πάχος και αυτό που λέμε».

Στην ερώτηση της Νάνσυς Ζαμπέτογλου για το τι είναι η χοντροφοβία, απάντησε: «Η χοντροφοβία είναι το στίγμα που υπάρχει απέναντι στο πάχος, [για να το θέσω] πολύ πρόχειρα. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει στην καθημερινότητα μέσα από το bullying, μπορεί να είναι λίγο πιο “διακριτική” και πιο ας πούμε “καλοπροαίρετη”, τύπου “θες να το φας αυτό σίγουρα; μήπως να μην το φας;”, έχει να κάνει με βιομηχανίες, δηλαδή το να μην μπορείς να βρεις ρούχα από ένα μέγεθος και πάνω, μπορεί να έχει να κάνει με προκαταλήψεις στον τομέα της υγείας, είναι μια γκάμα που είναι τόσο συνηθισμένη».

Η Εύα Ξευγένη κατέληξε λέγοντας: «Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα ήθελα να αλλάξει η εμμονή που έχουμε κάπως με τα κιλά μας, τα οποία κιλά δεν είναι αυτό το οποίο δείχνει τι είναι το σώμα σου. Το σώμα σου μπορεί να είναι πολύ αδύνατο, να φαίνεται υγιές, αλλά να μην είναι. Να χεις μια διατροφική διαταραχή ας πούμε ή να το διατηρείς έτσι με πολύ ανθυγιεινούς τρόπους. Δηλαδή, για μένα, πρέπει να ξεκλειδώσουμε’ ότι αυτό το σώμα [το χοντρό σώμα] δε σημαίνει ασθένεια, δε σημαίνει κάτι κακό ή κάτι δυστυχισμένο ή όλα αυτά τα οποία πιστεύουμε για τα χοντρά άτομα. Και αυτές οι ηθικές κρίσεις που κάνουμε ότι [τα χοντρά άτομα] είναι τεμπέληδες».

 

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής: