Αγρότες με Μητσοτάκη: Ζητούν αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδημάτων – Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδημάτων ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες σε συνέχεια της τρίτης συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως θετικό γεγονός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα επιμείνουν.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι ακόμη, η άμεση αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα, ενώ οι ίδιοι ζητούν και διαχείριση υδάτων για να μην «ερημοποιηθεί» η Θεσσαλία.

«Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών.

Στο μεταξύ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στους πληγέντες.

Για τις ενισχύσεις των αγροτών, σημείωσε συγκεκριμένα:

«Μόνο οι ενισχύσεις, άμεσες και έμμεσες, των αγροτών, είναι περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε μισό δισ. είτε από τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ενεργοποιήσει, είτε από την κρατική αρωγή.

Περίπου μισό δισ. έχει μέχρι αυτή την ώρα έχει δοθεί στους αγρότες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Όμως έρχεται περίπου άλλο ένα δισ. που ακολουθεί την πορεία των ενισχύσεων των αγροτών (…)

Τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουμε δρομολογήσει για τα πρώτα δύο χρόνια ως αποζημίωση, ως ενίσχυση των ανθρώπων αυτών, να κατευθυνθούν με δίκαιο τρόπο στους έχοντες κτήματα που βρίσκονται κάτω από το νερό».

Στο μεταξύ, νέες διευκολύνσεις για τους αγρότες αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο μάλιστα τις φυσικές καταστροφές.

Βασικός πυλώνας αναμένεται να είναι οι καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα παρέκκλισης των αγροτών. Επίσης, η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από υποχρεώσεις εάν αυτές έχουν περισσότερες συνέπειες αντίο να βοηθούν. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ακύρωση της απαίτησης για διατήρηση 4% αρόσιμης έκτασης υπό αγρανάπαυση ή διάτηρησης με μη παραγωγικά στοιχεία, αλλά και εξαιρέσεις για γεωργικές εκτάσεις μέχρι 10 εκτάρια. Αντί γι’αυτό η πρόταση θα κάνει λόγο για εθνικά οικολογικά προγράμματα με εθελοντική εφαρμογή με οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βιοποικιλότητα.

Αυτές οι προτάσεις δεν σημαίνει ότι θα περάσουν όλες και ακριβώς έτσι.Χρειάζεται συζήτηση και ζύμωση. όμως φαίνεται διάθεση να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα.  Συζήτηση για το αγροτικό θα γίνει και στη σύνοδο κορυφής, όμως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Επιτροπή η οποία μέσα από προτάσεις που θα συζητιούνται εν συνεχεία σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων θα προσπαθήσει με τα κράτη-μέλη να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε επιπλέον πρωτοβουλίες και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους αγρότες.