«Agrown»: Μεταποίηση προϊόντων και τόνωση της ανταγωνιστικότητας

Στις Ενότητες της 2ης ημέρας της «Agrown» η 8η  αφορούσε στην «Μεταποίηση προϊόντων και τόνωση της ανταγωνιστικότητας» στην οποία μίλησε ο κ. Γεώργιος Καρανίκας Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας Ε.Σ.Ε.Ε. τονίζοντας ότι η ανάπτυξη που προέρχεται από την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι κρίσιμη ώστε να αναζητηθούν διέξοδοι, τόσο για το ελληνικό εμπόριο όσο και για τους ίδιους παραγωγούς, με κινήσεις όπως ανέφερε «win-win”. 

O ελληνικός τουρισμός, για παράδειγμα, είναι ένα πεδίο που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγροδιατροφή κάτι που θα βοηθηθεί πολύ από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Το επιχειρείν χρειάζεται αυτοκριτική και υπερκέραση των εμποδίων που διαχρονικά βάζει το δημόσιο», κατέληξε ζητώντας μεγάλα και συνεργατικά σχήματα, αφού πρώτα όμως γίνουν σταθερά και σίγουρα βήματα που δεν θα αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας αλλά και της απόδοσης που πρέπει να υπάρχει για το Κράτος από πλευράς εσόδων. Στην δευτερολογία του ο κ. Καρανίκας εξήγησε ότι κάθε τόπος, όπως η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να εντοπίσει τι μπορεί να παράγει που να είναι μοναδικό και να το προωθήσει ως ένα τοπικό brand που θα φέρει το επιχειρείν στα χέρια και του αγροδιατροφικού τομέα.

Συντονιστής στις 6η, 7η και 8η ενότητες ήταν ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος»

Αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και κλιματική κρίση

Το συνέδριο Agrown ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και κλιματική κρίση, την οποία συντόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και διδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φάνης Ζαχαράτος.

H Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών Αθηνών και του Πολυτεχνείου της Δανίας, έδωσε «παρών» μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης κι αναφέρθηκε στην ίδρυση του Sustainable Development Solutions Network, την κλιματική ουδετερότητα, την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη των σχετικών στόχων μέχρι το 2050. «Ο χάρτης του πλανήτη είναι κόκκινος σε ό,τι αφορά τη στασιμότητα ως προς την αειφόρο ανάπτυξη και πορτοκαλί σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τις μεγάλες προκλήσεις να είναι μπροστά μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση που έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων. Παράλληλα, η πρόεδρος του Παγκοσμίου Κόμβου Κλίματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μίλησε και για τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας και του food security. «H τεχνολογία και το πολιτικό πλαίσιο υπάρχουν. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πιο αποτελεσματική διαδρομή έτσι ώστε ο αγροδιατροφικός τομέας να γίνει κλιματικά ουδέτερος και αποδοτικός. Η επιστημονική βάση πρέπει να συνδιαμορφωθεί με όλους τους υπεύθυνους σε κάτι άμεσα εφαρμόσιμο», παρατήρησε η Φοίβη Κουντούρη.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών:

Κατερίνα Βίνη (υπεύθυνη διαχείρισης προγράμματος «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις στην Ευρώπη μέχρι το 2030») του Δήμου Ιωαννιτών: «Από το 2016 ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υπογράψει το σύμφωνο απορριμμάτων και ακολούθησαν αντίστοιχες πολιτικές σε παρεμφερείς τομείς. Για εμάς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και δέσμευση να συνεχίσουμε σε αυτούς τους δρόμους».

Αγγελος Χασιώτης (μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής): «Η παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων επηρεάζει το κλίμα και εν τέλει δημιουργεί την κλιματική αλλαγή. Γεωργία, κτηνοτροφία και άλλοι τομείς της παραγωγής απαιτούν ενέργεια, οπότε εκπέμπονται ρύποι που οδηγούν στη μόλυνση. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει και το φαινόμενο της αποψίλωσης δασών, κάτι όμως που υπάρχει σε άλλες χώρες».