Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Όλοι και όλα αλλάζουν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στη συνάντηση του «πρωινού καφέ» στην Κουμουνδούρου, η οποία δεν έγινε σήμερα το πρωί, αλλά σήμερα το απόγευμα ο Τσίπρας έκανε μια μείζονος κλίμακας πολιτική παρέμβαση για να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και να ανοίξει τον δρόμο στην ανασυγκρότησή του.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

Αναβολή του συνεδρίου για τον καλοκαίρι του 2021. Η αναβολή δεν έχει να κάνει μόνο με την απειλή του κορωνοϊού, αλλά και με την ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εσωκομματικής ηρεμίας. Την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο κ. Τζανακόπουλος χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου και ταυτόχρονα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την εσωκομματική αντιπολίτευση αφού τον τελευταίο χρόνο είχε διαφοροποιηθεί από τους σκληρούς προεδρικούς.

Την αντικατάσταση του Αλέξη Χαρίτση στη θέση του εκπροσώπου Τύπου από τον Νάσο Ηλιόπουλο. Ο κ. Χαρίτσης χαίρει της γενικής εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελε να αλλάξει πόστο για προσωπικούς λόγους. Ο κ. Ηλιόπουλος δεν έχει δεχτεί ακόμα την πρόταση Τσίπρα, γιατί θέλει να παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων.

Στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου την οποία μέχρι τώρα κατείχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετείται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει θεσμικά τις αλλαγές. Η ΠΓ θα τοποθετηθεί επί των προτάσεων Τσίπρα και την τελική απόφαση θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή. Τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό των τομεαρχών του κόμματος με τον οποίο «θα στείλει ισχυρό μήνυμα ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, αναφορικά με τα συμβάντα των τελευταίων μηνών», σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση

Στον «πρωινό καφέ» τα στελέχη της ομπρέλας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατ’ αρχήν δεν εξέφρασαν βαθιές διαφωνίες με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης είχε εκφράσει την επιθυμία του να αφήσει το πόστο του γραμματέα, θεωρώντας ότι η παραμονή έχει εξελιχθεί σε μια διαδικασία φθοράς για τον ίδιο και το κόμμα. Ωστόσο, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευση ζήτησαν οι αλλαγές να μην περιοριστούν στο πρόσωπο του κ. Σκουρλέτη. Επέμειναν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί η συλλογική λειτουργία του κόμματος και να αναβαθμιστεί η στρατηγική συζήτηση στα όργανά του.

Σε κάθε περίπτωση, αν περάσουν οι αλλαγές που προτείνει ο κ. Τσίπρας, ανοίγει νέο κεφάλαιο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: CNN Greece